SK skijaša-skakača
0

Otakazan prvi dan Svjetskog prvenstva za letače

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Prije no što je došao red na petericu posljednjih skijaša-skakača koji su se trebali spustiti niz zaletište letaonice u Vikersundu, organizator Svjetskog prvenstva prekinuo je takmičenje.

Razlog za to bili su prejaki naleti vjetra u prsa, koji se doslovno poigravao sa skakačima i njihovim letovima na 225-metarskoj skakaonici u norveškom Vikersundu. U više je navrata takmičenje odgađano. Nije se skakala probna serija predviđena za 15.30, a umjesto u 16.30 prva od četiri predviđene serije počela je tek u 17 sati. Skokove je uspjelo realizirati 35 od 40 skakača, dok je petericu posljednjih (Koch, Morgenstern, Bardal, Kranjec i Ito) zaustavio vjetar brzine između pet i osam metara u sekundi. U skijaškim je skokovima moguće tolerirati maksimalo 3-4 m/s!

Nakon još nekoliko vremenskih pomicanja, takmičenje je napokon otkazano i rezultati poništeni. U subotu, za kada su planirane druge dvije od četiri serije ukupno, organizatori će probati organizirati tri serije koje bi trebale iznjedriti novog svjetskog prvaka.

Za prekidom najviše može žaliti Nijemac Severin Freund, koji je u trenutku prekida vodio skokom od 220,5 metara. Najdalje su doskočili Norvežanin Rune Velta (234 metra) i Rus Denis Kornilov (232), no bodovno su zbog slabijeg vjetra njihovi skokovi honorirani slabije od Freundova.

Zbog vjetra su katastrofalne skokove upisali ponajprije Poljak Kamil Stoch, koji se jedva spasio pada doskočivši na 152,5 metra. Slabi su iz istog razloga također bili favoriti, Austrijanac Gregor Schlierenzauer i Švicarac Simon Ammann:

"Kad vam u lice puše vjetar brzine 3.5 m/s, skije vam gura uz tijelo i gubite brzinu. S obzirom na okolnosti, skočio sam sasvim dobro", rekao je Schlierenzauer, dok je Ammann dodao:

"Nikad u karijeri nisam doživio toliki efekt kočenja odnosno usporavanja u zraku".