Skijao u stilu djeda
0

Odlazak Didiera Cuchea u velikom stilu

Totalsport
Didier Cuche (Foto: AFP)
Didier Cuche (Foto: AFP)
Švicarski skijaš Didier Cuche (37) rekao je zbogom profesionalnoj karijeri i to u stilu: na posljednjoj (svojoj) utrci sezone Cuche se niz veleslalomsku stazu u Schladmingu spustio u stilu djedice.

Švicarac je posljednju profesionalnu vožnju svoje karijere odradio s drvenim skijama koje je posudio iz austrijskog sportskog muzeja, hlačama, jakni i "francuskoj kapi". Na leđima je imao staromodnu naprtnjaču u kojoj je imao nekoliko poklona (dres, kaciga, rukavice) koje je podijelio na putu prema ciljnoj ravnini.

Druga vožnja veleslaloma trajala je 3-4 minute, ponajviše zbog zaustavljanja, ali i opreznosti skijanja na drvenim skijama.

  • Mislim da je to bila dobra vožnja – šalio se na svoj račun legendarni Švicarac.

  • Teško je bilo kontrolirati skiju, svaki put kada bih ulazio u vrata počeo sam proklizavati. Naporno je ovo – veli umirovljeni Cuche.

Švicarac se povukao nakon 369 utrka u Svjetskom kupu u kojem je ostvario 21 pobjedu. S pet pobjeda na legendarnom "Streifu" (Kitzbühel) Cuche je najuspješniji skijaš svih vremena barem što se te staze tiče.

Cuche je na Olimpijadi 1998. godine osvojio srebrnu medalju u super G-ju, a "samo" 11 godina kasnije okitio se zlatom na Svjetskom prvenstvu u istoj disciplini.

"Skijaški penzioner zvuči čudno... Ali, naviknut ću se", rekao je jedan od najvećih skijaša svih vremena.

Kao zahvalu na svemu što je uradio, svaki je skijaš pri ulasku u ciljnu ravninu pokušao izvesti famozni "Cucheov pokret": Švicarac će, naime, ostati zapamćen po skidanju skije, odnosno zabacivanju u zrak, te njenom hvatanju.