Veleslalom u Alta Badiji
0

Novi trijumf Teda Ligetyja

FENA
Ted Ligety (Foto: AP)
Ted Ligety (Foto: AP)
Amerikanac Ted Ligety nastavio je dominaciju u veleslalomu pošto je u italijanskoj Alta Badiji zabilježio treću pobjedu u toj disciplini.

Ligety, koji je prethodno trijumfovao u Beaver Creeku i Val d’Isereu, do pobjede u italijanskom centru došao je ispred Francuza Cypriena Richarda, vodećeg nakon prve vožnje. Na treći stepenik pobjedničkog postolja popeo se njegov sunarodnjak Thomas Fanara, kojem je to najbolji rezultat karijere.

Olimpijski prvak i aktuelni osvajač Svjetskog kupa Carlo Janka je poslije prve vožnje bio osmi, ali je na kraju imao tek 26. vrijeme. Pored Janke razočarao je i Austrijanac Benjamin Raich, koji nije uspio da završi prvu vožnju.

Zahvaljujući trećem trijumfu ove sezone Ligety je ponovo došao do prvog mjesta u generalnom plasmanu Svjetskog kupa sa 321 bodom, šest više od Švicarca Sylvaina Zurbrigena, pobjednika subotnjeg spusta u Val Gardeni.

Ligety je prvi i u poretku veleslaloma s maksimalnih 300 bodova.

Svjetski kup u konkurenciji skijaša nastavlja se u italijanskom Bormiju 29. decembra za kada je zakazan spust, dok je naredni veleslalom na programu 8. januara u švicarskom Adelbodenu.

Svjetski kup, Alta Badia, veleslalom:

  1. Ted Ligety (SAD) 2:31.99
  2. Cyprien Richard (Fra) +0.14
  3. Thomas Fanara (Fra) +0.55
  4. Didier Cuche (Švi) +1.16
  5. Ondrej Bank (Češ) +1.30

Ukupni poredak u Svjetskom kupu:

  1. Ligety (SAD) 321
  2. Silvan Zurbriggen (Švi) 315
  3. Didier Cuche (Švi) 294
  1. Michael Walchhofer (Aut) 294