Wengen sretan hrvatskom skijašu
0

Kostelić: Velika mi je čast što sam došao u Stenmarkovo društvo

Totalsport
Ivica Kostelić (Foto: AFP)
Ivica Kostelić (Foto: AFP)
Švicarski Wengen još se jednom pokazao sretnim mjestom za Ivicu Kostelića. Hrvatski skijaš slavio je u nedjelju u slalomu za Svjetski kup i približio se na samo 30 bodova vodećem u ukupnom poretku Marcelu Hirscheru.

Kosteliću je to četvrti slalomski trijumf u slavnom švicarskom skijalištu i treći zaredom, a uz to ima i dvije pobjede u superkombinaciji.

"Ingemar Stenmark je dosad jedini na ovoj stazi pobijedio tri puta zaredom (od 1975. do 1977., op. a.), sada sam to uspio i ja. Znam da to ljudima možda ne znači puno, čak ni skijašima, ali meni koji se jako zanimam za historiju Svjetskog kupa i koji osjećam veliko poštovanje prema prijašnjim generacijama, to je iznimna čast", istaknuo je aktuelni osvajač Svjetskog kupa poslije utrke.

"Ova staza je meni, mojoj ekipi i porodici dosad donijela toliko veselja da svaki put s puno energije dolazim na ovo mjesto. Čak i ako niste skijaš ili takmičar, ne možete ostati ravnodušni u okruženju ovih ogromnih vrhova i prekrasne prirode. Sa skijaške strane, Wengen je zahtjevna staza i standard prema kojem se mogu mjeriti drugi slalomi", dodao je Kostelić.

Skijaši sada sele u Kitzbühel gdje su sljedeće sedmice na programu super G, spust, slalom i jedina klasična kombinacija u Svjetskom kupu ove sezone.