Skijanje
0

Janica Kostelić objavila kraj karijere

FENA
Najbolja hrvatska sportašica svih vremena Janica Kostelić danas je na pres konferenciji potvrdila da se definitivno povlači iz skijanja.

Dvadesetpetogodinja Kostelićeva je kao razlog povlačenja navela brojne povrede, koje su je pratile svih godina sportske karijere. Problemi Kostelićeve sa zdravljem počeli su u sezoni 1999/2000. kad je niz njenih pobjeda iznenada bio prekinut teškim padom na treningu spusta u švicarskom St. Moritzu. Tada su joj pukla četiri od sedam ligamenata desnoga koljena. Iznimno teška i komplikovana povreda dala je ljekarima krajnje neizvjestan pogled na nastavk njene karijere. No Janica je pokazala da je jača od drugih vrativši se na staze u prvim utrkama sezone 2000/2001. Janica je propustila sezonu 2004/2005. zbog problema sa štitnjačom te povrede desnog koljena.

U Svjetskom kupu Janica je ostvarila 30 pobjeda - 20 u slalomu, 6 u kombinaciji, 2 u veleslalomu, 1 u superveleslalomu i 1 u spustu. Na Svjetskom prvenstvu u St. Moritzu 2003. godine osvojila je prva mjesta u slalomu i kombinaciji. U Bormiju 2005. godine bila je prva u spustu, slalomu i kombinaciji.

Na Zimskim olimpijskim igrama nastupila je tri puta. Tako je u Naganu 1998. godine osvojila 8. mjesto u kombinaciji. U Salt Lake Cityju 2002. godine osvojila je prva mjesta u slalomu, veleslalomu i kombinaciji te drugo mjesto u superveleslalomu. U Torinu 2006. godine osvojila je prvo mjesto u kombinaciji te drugo mjesto u superveleslalomu. S četiri olimpijske zlatne te dvije srebrne medalje, Kostelićeva je najuspješnija alpska skijašica u istoriji Zimskih olimpijskih igara.