Skijanje
0

Bormio: Hermann Maier svjetski prvak u veleslalomu

NINA
Austrijanac Hermann Maier osvojio je danas zlatnu medalju u veleslalomu na Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju koje se održava u talijanskom zimskom centru Bormiju.

Bivši olimpijski prvak u ovoj disciplini u dvije utrke ostvario je vrijeme 2:50:41 i za 25 stotinki bio je brži od svog kolege iz reprezentacije Benjamina Raicha. Amerikanac Daron Rahlves, koji je nakon prve vožnje imao prednost u odnosu na Maiera od čak 60 stotinki, u drugoj vožnji napravio je više pogrešaka i na kraju je zauzeo tek treće mjesto.

Maier je u drugoj vožnji nadmašio Amerikanca za gotovo nevjerojatnih sekundu i 28 stotinki. Zbog toga nije bilo čudno što je Rahlves nakon prolaska kroz cilj bijesno skinuo kacigu, tresnuo je o led i šutnuo. "Ne mogu vjerovati što sam uradio. Bio sam uvjeren da je zlatna medalja moja, opustio sam se i poslije prve pogreške sam se uspaničio i počeo brljati", rekao je Rahlves.

Maier je na Olimpijskim igrama u Naganu 1998. trijumfirao u veleslalomu, ali na svjetskim prvenstvima nije uspio osvojiti medalju u toj disciplini. Uoči ovog prvenstva izjavio je da će mu to biti možda i posljednja prilika da u "penziju" ne ode bez odličja.

"Na neki način mi je bilo lakše što je Rahlves imao ogromnu prednost poslije prve vožnje. Gotovo sam se pomirio sa sudbinom i cilj mi je bio da osvojim bar brončanu medalju. Ispostavilo se da sam drugu vožnju odvezao gotovo bez pogreške, premda moram priznati da mi je svojim pogreškama pomogao i Rahlves", rekao je Maier koji je u superveleslalomu bio četvrti, a u spustu tek 17.

Maier je prvi Austrijanac koji je trijumfirao u veleslalomu na Svjetskom prvenstvu poslije Rudija Nierlicha, kome je to pošlo za rukom 1991.

Amerikanac Bode Miller, branilac titule svjetskog prvaka u veleslalomu, imao je šansu osvojiti treću zlatnu medalju na ovom prvenstvu, ali je u prvoj trci pogriješio i izletio sa staze.

Rezultati:

  1. Hermann Maier (Austrija) 2:50:41
  2. Benjamin Raich (Austrija) 2:50:66
  3. Daron Rahlves (SAD) 2:51:09
  4. Kalle Palander (Finska) 2:51:45
  5. Thomas Grandi (Kanada) 2:51:82
  6. Aksel Lund Svindal (Norveška) 2:51:99
  7. Dane Spencer (SAD) 2:52:03
  8. Rainer Schoenfelder (Austrija) 2:52:47
  9. Fredrik Nyberg (Švedska) 2:52:90
  10. Bruno Kernen (Švicarska) 2:53:00