Martin Schmitt
0

"Bolestan sam jer se neprestano izgladnjujem"

Totalsport
Martin Schmitt (Foto: Reuters)
Martin Schmitt (Foto: Reuters)
O bici koju skijaši-skakači vode s težinom javno je progovorio Martin Schmitt (31) ustvrdivši da ga je izgladnjivanje dovelo do bolesti - bulimije.

Schmitt se trenutno nalazi na 24. mjestu ukupnog poretka Svjetskog kupa skijaša-skakača, a valja zabilježiti i da je olimpijski pobjednik iz Nagana i četverostruki svjetski prvak na Novogodišnjoj turneji zauzeo slabo 21. mjesto.

U razgovoru za njemački Bild Schmitt je prvi put detaljno pričao o bolesti s kojom se nosi, okrivivši za nju vječno izgladnjivanje kako bi postigao optimalnu težinu potrebnu za duge letove.

"Cijelu sam sezonu umoran, izbjegavam i probne skokove jer čuvam energiju za takmičenje. Tokom cijele turneje borim se i sa nesanicom", objašnjava vlasnik 28 pobjeda u Svjetskom kupu kojeg zamara i hod stepenicama do zaletišta.

"Moje neuspjehe treba sagledati u kontekstu kilaže", kaže 182 centimetra visoki i trenutačno 63 kilograma težak takmičar. "S viškom kilograma smanjuje se dužina leta. Naprimjer, da imam dva ili tri kilograma više moji doskoci bili bi kraći pet ili šest metara, a tako se ne mogu dostići najbolji na svijetu. Da bih bio kompetitivan, moram voditi i borbu s težinom."

Tek 1.300 kalorija dnevno unosi Schmitt u sebe u trenucima balansiranja s idealnom težinom, što je izuzetno malo za organizam, pogotovo kada se on dodatno iscrpljuje sportskim naporima. Običnom čovjeku potrebna doza kalorija na dan iznosi između 2.000 i 2.500, piše Bild.

"Da bih se dobro osjećao moram se udebljati četiri kilograma i doseći tjelesnu težinu kakvu imam ljeti. To je težina s kojom nesmetano mogu trenirati, a da ne osjećam slabost", dodaje Schmitt koji se nada da će vodstvo takmičenja podići granicu dopustivosti indeksa tjelesne mase (računa se tako da se tjelesna masa osobe u kilogramima podijeli s kvadratom visine u metrima) s 20 na 21.

"I dalje bi skakači bili mršavi", zaključuje Schmitt.

"Ali se ne bi trebali izgladnjivati", dodaje njemački dnevnik.