Skijanje
0

Anja Paerson najbolja sportašica Švedske

FENA
Najbolja švedska skijašica Anja Paerson dobitnica je zlatne medalje lista Svenska Dagbladet, što se u Švedskoj smatra najprestižnijom godišnjom sportskom nagradom.

Paerson je nagradu dobila zbog pobjede na olimpijskom slalomu u Torinu, zbog "veličanstvenog trijumfa ostvarenog pod maksimalnim pritiskom", kako piše u obrazloženju nagrade. Paerson je u Torinu osvojila još dvije bronzane medalje, u spustu i kombinaciji, no zlato u slalomu proglašeno je švedskim sportskim uspjehom godine.

"Jeste li sigurni da sam baš ja dobitnica, ne mogu vjerovati. Ovo je veliko iznenađenje za mene", kazala je reporterima 25-godišnja Paerson, koja je lani bila druga u ovom izboru, iza atletičarke Kajse Bergqvist.

U Švedskoj se očekivalo da će nagradu dobiti ili švedske "curlingašice", koje su također došle do olimpijskog zlata ili hokejaši na ledu, nacionalni heroji koji su ove godine osvojili naslov i svjetskih i olimpijskih prvaka. U konkurenciji su još bili olimpijska pobjednica u biatlonu Anna Carin Olofsson i skijaš-trkač Bjorn Lind. Nagrada Svenske Dagbladet dodjeljuje se od 1925., a dvaput su je dobile samo legende poput Bjorna Borga i Ingemara Stenmarka.