SP u skijanju
0

Amerikanci prva neevropska nacija s najviše zlata

Totalsport
Ted Ligety (Foto: Arhiv/AFP)
Ted Ligety (Foto: Arhiv/AFP)
S četiri osvojene zlatne medalje, američka reprezentacija bila je najuspješnija nacija na Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju, koje je u nedjelju završilo u austrijskom Schladmingu.

Amerikanci su tako postali prva neevuropska nacija s najviše osvojenih zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima, iako su nastupali bez Bodea Millera, koji ove sezone ne nastupa jer se oporavlja od operacije lijevog koljena, te praktično i bez Lindsey Vonn. Četverostruka pobjednica Svjetskog kupa je, podsjetimo, nastradala već prvog dana prvenstva. Prilikom pada u super G-u zadobila je puknuće prednjeg i medijalnog križnog ligamenta u koljenu, te prijelom kosti u predjelu potkoljenice, zbog čega je podvrgnuta operaciji, te je za nju ova sezona već gotova.

Najveće zasluge za uspjeh američke reprezentacije ima Ted Ligety, osvajač zlata u veleslalomu, superveleslalomu i super-kombinaciji. Ne čudi da su mu lokalni mediji dali nadimak ''Kralj Schladminga''.

Uz Ligetyja, proslavila se i Mikaela Shiffrin, koja je u subotu sa 17 godina i 340 dana američka skijašica postala najmlađa svjetska prvakinja u slalomu u posljednjih 39 godina.

Uz pet zlata, američka reprezentacija osvojila je i jednu broncu, Julia Mancuso u superveleslalomu.

Austrija i Francuska osvojile su po dva zlata, a Slovenija, Njemačka i Norveška po jedno. Na popisu osvajača medalja je i Hrvatska zahvaljujući srebru Ivice Kostelića u super-kombinaciji.