Skijanje
0

Adam Malysz najavio skorašnji kraj karijere

Totalsport
Adam Malysz  (Foto: AP)
Adam Malysz (Foto: AP)
Poljski 33-godišnji skijaš-skakač Adam Malysz, jedan od najboljih protagonista u svom sportu svih vremena, najavio je povlačenje na kraju ove sezone.

Nakon što je osvojio 11. mjestu na takmičenju na velikoj skakaonici na Svjetskom prvenstvu u Oslu, Malysz je pred kamerama poljske državne televizije saopćio vijest koja će njegove mnogobrojna navijače zacijelo podosta rastužiti.

"Teško mi je mojim fanovima to reći, ali moram. Na kraju sezone odlazim, to je odluka koja se već dugo kuha u meni. Posljednji put ću skakati u svojoj zemlji, u Zakopanima 26. marta", rekao je Malysz, skijaš-skakač sa 39 pobjeda i ukupno 91 pobjedničkim postoljem u Svjetskom kupu.

Četiri puta osvajao je Svjetski kup u ukupnom poretku, 2001., 2002., 2003, i 2007. godine. Osvojio je četiri zlatne, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju na svjetskim prvenstvima, bio je pobjednik Novogodišnje turneje 4 skakaonice 2001. godine. Jedino što nedostaje njegovoj velikoj karijeri jest olimpijsko zlato. Ima tri srebrne i jednu bronzanu medalju s Igara. Srebro i bronzu osvojio je 2002. u Salt Lake Cityju, a dva srebra lani u Vancouveru.