sport
0

ŠK Bosna: Promoviran novi bh. velemajstor Dalibor Stojanović

FENA
Bosanskohercegovački šahist Dalibor Stojanović na 13. pojedinačnom prvenstvu Evrope, održanom krajem marta u bugarskom Plovdivu, ispunio je sve uvjete za titulu velemajstora.

Dvadesetdevetogodišnji član Šahovskog kluba Bosna postao je osmi šahist s ovim najvećim zvanjem u BiH.

Tim povodom u ŠK Bosna danas je održana svečanost na kojoj je promovirana nova velemajstorska titula u klubu.

Predsjednik kluba Nusret Čaušević na pres- konferenciji je izrazio zadovoljstvo što najtrofejniji bh. šahovski kolektiv ima priliku da promovira novo ime šahovskoj sceni.

" To je nešto što smo naučili da radimo u ŠK Bosna, da stvaramo nove velemajstore, nove šampione, da pokušamo da održimo tradiciju Sarajeva i BiH kao uspješne priče u šahovskom životu Evrope i svijeta. To je naš mali doprinos ukupnim zbivanjima u BiH. Na vrijeme smo prepoznali talent Stojanovića dok je još bio omladinac u bijeljinskom ŠK Panteri. Doveli smo ga u svoju sredinu i podržali u daljem razvoju", kazao je Čaušević, koji je dodao da će ŠK Bosna i u budućnosti raditi na pronalaženju mladih talenata širom BiH i pružiti im podršku.

U karijeri Stojanović je, između ostalih uspjeha, bio juniorski i kadetski prvak BiH, omladinski evropski prvak u ubrzanom šahu, seniorski viceprvak BiH, sa ŠK Bosna osvojio je dvije titule u Premijer ligi BiH. Na Evropskom klupskom prvenstvu sa ŠK Bosna osvojio je prvu normu za titulu velemajstora, a njegov klub ostvario plasman na diobi od 3. do 7. mjesta. Krunu karijere ostvario je na Pojedinačnom prvenstvu Evrope u Plovdivu gdje je postao velemajstor.

Prije Stojanovića posljednju velemajstorskiu titulu za BiH izborio je Ibro Šarić 2006. godine.