sport
17

Simpozijem "Nove tehnologije u sportu 2015" do razvoja sporta u BiH

Piše: E. Isanović
Ovogodišnji Simpozij "Nove tehnologije u sportu 2015" održat će se 10. oktobra 2015. godine u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Svečano otvorenje simpozija bit će upriličeno obraćanjem ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića.

Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu na čelu s Izetom Rađom, predsjednikom organizacionog odbora NTS-a, ove godine s ponosom obilježava jubilarnih deset godina od organizacije prvog Simpozija "Nove tehnologije u sportu". Simpozij se ove godine organizuje u partnerstvu s Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine i pod pokroviteljstvom i u suorganizaciji Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Također, tu je i podrška Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Već deset godina organizacijom simpozija Fakultet sporta i tjelesnog odgoja uvodi trenere, nastavnike, sportske menadžere, naučnike i ostale sportske radnike u nove tehnologije u sportu. Na taj način doprinosi razvoju sporta u BiH, kao i razvoju naučno-istraživačkog rada zasnovanom na korištenju modernih tehnologija.

Prema riječima doc. dr. Dine Mujkića, potrebno je naglasiti da je prvobitni cilj simpozija bio da se studentima ponude nova znanja i kompetencije, te da se i deset godina poslije mogu pohvaliti da svojim studentima nude predavanja najboljih iz prakse, bilo da se radi o predavačima iz regije ili Evrope.

"Ponukani uspjehom prošlogodišnjeg simpozija, te željom da organizujemo simpozij čiji će odjek prevazići regionalne granice, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja je odlučio da tema osmog izdanja bude globalnog karaktera, te privuče interesne grupe ili pojedince iz Bosne i Hercegovine, regije, ali i Evrope", kazao je Mujkić za Klix.ba.

I ove godine predavači su eminentna imena u polju menadžmenta u sportu iz Evrope, regije i Bosne i Hercegovine: Nihad Selimović, Nikša Sviličić, Mile Sadžak, Edvin Dervišević, Sebastian Kaiser, John Beech, Stefan Walzel, Thomas Bezold, Irena Valantine, Markus Breuer i mnogi drugi.