sport
0

Sepp Blatter: Očekivao sam veće počasti na Kongresu FIFA-e

Anadolija
Sepp Blatter (Foto: Arhiv/EPA)
Sepp Blatter (Foto: Arhiv/EPA)
Sepp Blatter, bivši predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA), u intervjuu za jedan švicarski časopis izjavio je da je očekivao veće počasti i više pohvala za svoj rad tokom Vanrednog kongresa na kojem je izabran njegov nasljednik.

Blatter, koji je danas proslavio svoj 80. rođendan, tvrdi da je, nakon izricanja šestogodišnje zabrane obavljanja bilo kakvog posla u fuidbalu, otkrio ko su mu pravi prijatelji. Njega je na mjestu predsjednika FIFA, poslije 18 godina vladavine, zamijenio njegov zemljak, također Švicarac Gianni Infantino, koji je dobio povjerenje na kongresu održanom 26. februara u Zurichu.

Blatter je otkrio da je Kongres gledao kod kuće preko iPada zajedno sa svojom ćerkom Connie.

"Mislim da bih uznemirio Kongres da sam bio tamo. Iskreno, očekivao sam da neko od lidera kongresa barem nešto kaže o onome što sam uradio, na početku ili na kraju zasjedanja. Ne samo doviđenja, kako su novinari napisali. Da, dvojica kandidata za predsjednika su me spomenuli, jedan koji se povukao i drugi koji je imao najmanje glasova", kaže Blatter.

Švicarac je čak pet puta bio izabran za prvog čovjeka FIFA-e, a sada je fokurisan na svoju žalbu koju je na odluku o suspenziji Eitčkog komiteta uložio Arbitražnom sudu za sport. Očekuje da će krajem aprila biti poznat ishod.

"Ne moram imati veliki završetak i rastanak sa FIFA-om. Moja jedina želja je da posao koji sam uradio bude prepoznat na sljedećem kongresu, ili narednom, ili onome za 20 godina. Vrijeme će odlučiti na koji ću način ući u istoriju", smatra Blatter.

Dodao je da podržava ideju svog zemljaka i nasljednika da na Svjetskom prvenstvu ubuduće igra 40 reprezentacija. Talođer je naglasio da sa Infantinom nikada nije bio u bliskom kontaktu, ali da su se srdačno zagrilili kada su se sreli.Blatter odrađuje šestogodišnju suspenziju koja mu je izrečena zbog sumnjive isplate dva miliona švajcarskih franaka na račun Michela Platinija, bivšeg predsjednika UEFA, koja je izvršena 2011. godine.

Zbog istog slučaja suspenziju je dobio i Platini. Obojica se brane tvrdnjom da je riječ o njihovom džentlmenskom dogovoru za posao savjetnika koji je Platini obavljao u FIFA-i od 1999. do 2002. godine.