Olimpijske igre
17

Saudijka zaprijetila bojkotom zbog hidžaba

Totalsport
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Džudistica iz Saudijske Arabije, Wojdan Ali Seraj Abdulrahim Shaherkani, zaprijetila je otkazivanjem svog nastupa na Olimpijskim igrama u Londonu nakon što je Međunarodni olimpijski odbor (IOC) zabranio nošenje hidžaba.

Wojdan Ali Seraj Abdulrahim Shaherkhani je jedna od dvije sportašice iz Saudijske Arabije kojima je ova ultrakonzervativna kraljevima dopustila nastup nakon velikog pritiska IOC-a i udruga za ljudska prava. Saudijci su htjeli da njihova sportašica tokom nastupa nosi hidžab, no IOC to nije dozvolio.

U krovnom olimpijskom udruženju su naglasili da bi nošenje hidžaba tokom natjecanja moglo biti opasno za sportašicu s obzirom na određene poteze koji su dozvoljeni u judu. Također, IOC je objasnio da bi Olimpijske igre trebale biti lišene izricanja političkih i religijskih stavova.

Džudistica bi trebala nastupiti u petak u kategoriji do 78 kilograma, no prema informacijama, odnosno naredbama njenog oca, "Wojdan neće nastupiti na Igrama 3. augusta ukoliko je uvjet da skine hidžab".

Nada da će se Olimpijski odbor Saudijske Arabije i IOC ipak dogovoriti postoje. Naime, prije svega dva tjedna postignut je dogovor da dvoje atletičara iz te kraljevine ipak nastupi s hidžabom.