sport
91

Sat vremena 400 KM: Kako cijene korištenja dvorane tjeraju hokejaše iz Sarajeva

Piše: O. T.
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
Preduzeće KJP ZOI'84 iznenada je objavilo povećanje cijena korištenja Olimpijske dvorane Zetra. Sada sat korištenja dvorane iznosi neshvatljivih 340 KM plus PDV. Prethodno maksimalna cijena bez PDV-a nije prelazila cifru od 170 KM. Ono što još više otežava situaciju jeste da je informacija plasirana malo prije početka zimske sezone.

"Ovo smo saznali samo 10 dana prije početka sezone, a već mjesec dana smo slali upite kako bismo mogli organizovati sezonu i međunarodne turnire. Odluka nas je zaprepastila. Čak ni predsjednik Hokejaškog saveza nije dobio nikakvo objašnjenje o ovoj odluci preduzeća KJP ZOI'84", kazao nam je Emir Ferizović iz Hokejaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Ovaj savez je često koristio dvoranu i pokušavao pridonijeti popularizaciji hokeja u našoj zemlji, a koliko je osvježenje donio hokej na ledu najviše su pokazale prijateljske utakmice protiv Turske prošle godine.

"Imamo četiri selekcije. Za razliku od djece čiji su klubovi skupa trenirali, seniorski klubovi su koristili dvoranu u različitim terminima. Pored tri do četiri treninga za svaku selekciju, tu se ubrajaju i utakmice. Dakle, radilo se o velikom broju sedmičnih termina koje smo koristili", ističe Ferizović, te dodaje:""Ne vidimo šta će ZOI dobiti s ovim, kao ni šta će kultura klizačkih sportova u Sarajevu dobiti s ovim."

Naravno, svu krivicu ne možemo prebaciti na preduzeće KJP ZOI'84, jer je ono samo u nizu institucija koji skoro da i nemaju pomoć vladajućih struktura, ali velika je greška što na vrijeme nisu obavijestili javnost. Hokejaški savez naše zemlje rješenje pronalazi u Tuzli, ali to se odnosi samo na selekcije mlađih uzrasta.

"Tuzla nije rješenje, nego nužda. Ali, samo najmlađe katerogorije tamo mogu trenirati, dok za starije selekcije, posebno za seniore Tuzla nije adekvatna za treniranje."

Za razliku od Sarajeva, u Novom Sadu ili u slovenskim gradovima cijena termina ne prelazi 50 eura. Ferizović je kazao da su u Savezu dobili brojne poruke podrške iz regiona čiji su čelnici klubova također iznenađeni dešavanjima u gradu koji je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

"Imamo još jedan problem, a to je da se reprezentacija BiH se treba spremati za Svjetsko prvenstvo.u Turskoj naredne godine, ali sada je i to otežano", napominje Ferizović.