sport
0

Sarajlija Dean Zulić, vjerni navijač Seattle Seahawksa

Piše: J. H.
Zulić uoči polufinalne utakmice NFL-a
Zulić uoči polufinalne utakmice NFL-a
Najveći sportski događaj u Sjedinjenim Američkim Državama ove godine održat će se 3. februara na stadionu MetLife u New Jerseyju. U finalnoj utakmici sezone, popularnom Super Bowlu, igrat će ragbi timovi Seattle Seahawksi i Denver Broncosi.

Dean Zulić, 40-godišnji Sarajlija, vjerni je navijač tima iz Seattlea koji će ove godine pokušati doći do svoje prve titule u NFL-u nakon što su prije osam godina u finalu izgubili od Pittsburgh Steelersa sa 21:10.

Zulić, inače profesionalni fotograf, iz Sarajeva je odselio u septembru 1995. godine. Prethodno, završio je Drugu gimnaziju.

"U SAD sam otišao sa djevojkom sa kojom sam tada bio u vezi. Doselio sam u Seattle, u kojem sam živio oko do februara 2012. nakon čega sam preselio ovdje u Los Angeles. Odatle i ljubav prema ovogodišnjim finalistima, Seattle Seahawksima, koje sam i fotografisao 2008. za kalendar u dobrotvorne svrhe", kaže Zulić na početku našeg razgovora.

Fotografijom se bavi 2007. godine kad je diplomirao na Institutu za umjetnost u Seattleu sa najvišim ocjenama i pohvalama. Krajem te godine bio je i finalista američkog reality showa "The Shot" u kojem se traži modni fotograf.

"Imam studio u Downtownu u Los Angelesu i radim za klijente kao što su Nike Golf, Playboy, X Games...", dodaje naš sagovornik.

Kako kaže, voli sve sportove i veliki je navijač bh. nogometne reprezentacije.

"Iskreno se nadam da ću biti u mogućnosti da Zmajeve bodrim uživo u Brazilu ove godine. Što se američkog nogometa tiče, stvarno sam ga totalno ignorisao prvih par godina mog boravka u Seattleu, ali nakon toga sam se stvarno zaljubio u taj sport. Ima jako ima puno strategije, atleticizma i nevjerovatno je dinamičan i atraktivan sport, pa nije ni čudo da je najgledaniji ovdje u Americi", kaže Zulić.

Na ovogodišnjem Super Bowlu igrat će dva najbolja tima iz dvije konferencije (AFC i NFC).

"Presretan sam što sam bio u mogućnosti da pogledam uživo finale NFC konferencije pretprošle sedmice u kojoj su Seahawksi u fantastičnoj i neizvjesnoj utakmici pobijedili San Francisco 49erse. Interesantna informacija je da je publika na stadionu u Seattleu nedavno i oborila Guinnessov rekord za najglasniji stadion. Ja se, osim granata u Sarajevu, ne sjećam da sam šta glasnije čuo od fanova na stadionu Century Link u Seattleu", kaže Zulić.

Kako kaže, zbog poslovnih obaveza neće biti u mogućnosti ići u New Jersey na finale.

"Moja su očekivanja da će Seahawksi, koji nisu favoriti na kladionicama, ipak pobijediti. Oni su imali najbolju odbranu ove sezone, a Broncosi najbolji napad. Seahawksi po mom mišljenju imaju kompletniji tim i samim tim više načina da pobjede za razliku od Denvera koje vodi budući član Kuće slavnih, quarterback Payton Manning", kaže Sarajlija Dean Zulić, veliki navijač Seahwaksa iz Seattlea.