Na svakom treningu nova lica
2

"Sarajevski tigrovi" donijeli američki fudbal u BiH

Piše: Edin Isanović
Na livadi, u neposrednoj blizini sarajevskog stadiona Otoka često se održavaju treninzi američkog fudbala. Takav prizor privukao nam je pažnju. U subotu je bio prohladan aprilski dan, ali smo odlučili da pogledamo trening.

Zatekli smo uglavnom mlađe momke, koji su s mješavinom ponosa i tjeskobe, u skromnim uslovima, uvježbavali akcije najpopularnijeg sporta u SAD-u. S entuzijazmom su prolazili kroz naporne zadatke. U uvodu su nam naglasili da trening traje više od tri sata, a oni to čine tri puta sedmično. Tome dodaju i jedan kondicioni. Podvlače da je ovdje najvažnija fizička sprema, te da se svi uzrasti mogu aktivirati, ako ispune taj preduslov.

"Klub postoji od januara 2011. godine. Svi ljubitelji ovog sporta gledali su putem satelita utakmice u SAD-u. Okupili smo se putem interneta i pokrenuli ovu priču. Nosimo naziv 'Sarajevski tigrovi' i prvi smo se pojavili na tlu BiH. Članarina je 20 KM. Od tih sredstava finansirali smo treninge u zatvorenom", kazao je Eldar Hamzagić, kapiten specijalnog tima.

Na svakom treningu pojavi se bar jedno novo lice

On napominje kako se svi zainteresovani mogu javiti preko Facebooku na adresu sarajevski tigrovi-američki fudbal Sarajevo. Ističe kako se na svakom treningu pojavi najmanje jedno novo lice (u subotu bila tri nova člana).

"U narednom periodu podijelit ćemo letke po srednjim školama i sarajevskim fakultetima. Cilj je da što više ljudi sazna da postoji klub, te da se regrutira već broj polaznika. Trenutno smo jedini kolektiv u našoj državi. Iz Banje Luke ima jedna grupa koja želi da krene istim putem, ali je problem što ih nema ko trenirati. Recimo, mi imamo dva trenera koji dolaze iz ambasade SAD-a. Tu smo u velikoj prednosti", kaže Hamzagić.

Jedan od kapitena (ukupno ih ima tri) tvrdi da bi se klub uskoro trebao registrovati, a kad se to desi tražit će od fudbalskih timova pomoćne stadione na korištenje.

"U takvim okolnostima mi bismo ocrtali linije i mogli bi igrati. Optimista sam", kaže Hamzagić.

Boris Ivanković, kapiten defanzive, naglašava kako imaju izuzetno dobre odnose sa klubovima iz Hrvatske i Srbije.

"Prošlog mjeseca boravili smo u Zrenjaninu. Prikupili smo dosta važnih informacija. No, najveći problem je što smo mi jedini u BiH. Mnogi ne znaju ni da postojimo, ne znaju koliko je ovaj sport popularan u svijetu. Recimo, kad se igraju utakmice Super Bowla sekunda reklamiranja košta oko 30 miliona dolara. Ovo je jedan od najprofitabilnijih sportova na svijetu. Mene je uvijek vukla znatiželja da se okušam, da treniram sport koji ne postoji u mojoj državi. Prvo sam igrao na play-stationu, tu sam naučio pravila", kroz smijeh kaže Ivanković.

U Srbiji već postoji 20 klubova

Prvu provjeru "Sarajevski tigrovi" imat će u julu ove godine na regionalnom turniru u Srbiji, koji će se održati u tri grada.

"Učestvovat će klubovi iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i Bugarske. Turnir nosi naziv 'Arena fudbal'. To je nešto slično malom fudbalu. Igrat će osam protiv osam. Ubijeđen sam da nećemo biti u podređenom položaju. Međutim, isto tako znam da neće biti lako dolaziti do značajnijih rezultata, jer se puno toga treba posložiti da bismo dosegnuli viši nivo", znakovito izgovara Hamzagić.

Treba istaći da je cilj sarajevskog kluba da se uključi u regonalno takmičenje.

"Imamo podršku klubova iz okruženja. To me posebno veseli i vjerujem kako ćemo uskoro igrati ligu koja će donijeti mnogo dobroga. Mi imamo jasnu viziju, a to je nepohodno za ostvarivanje nekog sportskog cilja. Recimo, u Srbiji postoji već 20 klubova i dvije lige. Po gledanosti je američki fudbal odmah iz fudbala i košarke. Utakmice se na TV-u mogu gledati uživo. Što se tiče utjecaja na Starom kontinentu američki fudbal je najpopularniji u Engleskoj, a potom slijede Austrija i Njemačka", podvlači Hamzagić.

Taktika dovedena do savršenstva, ako jedan zakaže okolnosti se mijenjaju

Svi su nam naglasili kako je američki fudbal izuzetno zanimljiv sport.

"Trebaš biti inteligentan da bi mogao igrati. Moraš konstantno gledati taktiku i formaciju. Ako jedan od nas zakaže, u ključnom momentu, okolnosti se mijenjaju. Ovdje nema improvizacije. Ja sam četvrtu godinu srednje škole završio u Americi. Puno sam gledao ovaj sport i svidio mi se. Taktika je dovedena do savršenstva. Veliko je zadovoljstvo raditi sa ovim momcima. Znam da ćemo dugo vremena biti u sjeni drugih sportova, ali bih volio da nekad u budućnosti doživim da se u BiH odigra jedna utakmica pred nekih 30 hiljada gledalaca", kaže optimistično Mirza Slatina, kapiten ofanzive.

Na kraju nas je Hamzagić upoznao sa pravilima igre.

"Igra se 11 protiv 11. Postoje tri vrste tima: ofanzivni, defanzivni i specijalni. Svaki tim ima svoje uloge i one se mijenjaju zavisno od situacije na terenu. Ofanzivni tim ima četiri pokušaja da pređe 10 jardi do touchdowna. Ako to ne uspiju, lopta ide suparniku. Utakmica se igra četiri puta po 15 minuta, ali se računa samo aktivno vrijeme. Meč otprilike traje tri sata zbog mnogobrojnih pauza. Maksimalna dužina terena u metrima iznosi 110 sa 48 ili 120 sa 50 u jardima."

Da biste trenirali ovaj sport potrebna je kaciga, zaštita za ramena, pantolone sa zaštitom i kopačke. Oprema je najjeftinija u zemlji gdje je i nastala i košta otprilike oko 200 dolara. "Sarajevski tigrovi" uskoro bi trebali dobiti opremu. Kažu da će poštarinu platiti ambasada SAD-a.

Kad smo čuli njihovu priču, shvatili smo koliko vole ovaj sport. S takvim načinom razmišljanja dobijaju toliko potrebni poticaj za teškim radom, koji kako znamo, jedini vodi do velikih uspjeha...