sport
260

Sarajevski polumaraton - priča o entuzijazmu, upornosti i zdravom načinu života

Klix.ba
U nedjelju, 21. septembra, u organizaciji Udruženja Marathon održat će se osmi po redu Sarajevo Sberbank polumaraton. Projekat koji je izvorno zamišljen s ciljem obilježavanja Međunarodnog dana bez automobila, narastao je u respektabilan međunarodni i najmasovniji sportski događaj u Bosni i Hercegovini.
Koliko je sarajevski polumaraton napredovao u proteklih osam godina najbolje oslikava razlika u broju takmičara, ali i volontera koji su direktno uključeni u organizaciju ovog sportskog događaja. Broj od 62 učesnika i 20 volontera iz 2006. godine, vizijom, ali i velikim entuzijazmom, trudom i radom organizatora prerastao je u više od 100 volontera i 1.500 učesnika koje Sarajevo dočekuje ove godine.

Razvoj turizma i ekonomije

Pored sportskog aspekta koji polumaraton ima, ovaj projekat u velikoj mjeri doprinosi lokalnoj ekonomiji i kreiranju pozitivnog imidža Sarajeva i Bosne i Hercegovine u svijetu. Kao rezultat dolaska ovako velikog broja takmičara od kojih će mnogi sa sobom povesti brojne prijatelje i rodbinu, Sarajevo će u danima prije i poslije utrke ostvariti više od 1000 noćenja što će gradu i državi direktno uprihoditi više od milion konvertibilnih maraka.

Istraživanja organizatora pokazuju da mnogi posjetioci u Sarajevu ostanu nekoliko dana te se i u toku godinu ponovo vrate u Sarajevo. Sama organizacija dvije utrke podrazumijeva sigurnosni aspekt, podjelu majica, brojeva, tečnosti i mnogo drugih aktivnosti, a o svemu brinu mladi ljudi, volonteri, koji će ove godine zajedno ostvariti više od šest stotina radnih sati, dok će nekima od njih ovo biti i prvo radno iskustvo.

Zdrav način života i razvoj ekološke svijesti

Slijedeći svoju misiju promovisanja zdravog načina života, Udruženje Marathon je i ove godine organizovalo školu trčanja "Klix" na kojoj su brojni građani stvorili naviku redovnog bavljenja sportom. Uz pripreme za osmi Sarajevo Sberbank polumaraton, mnogi građani su izgubili i po nekoliko kilograma čime su istovremeno u velikoj mjeri doprinijeli i vlastitom zdravlju, a nastavljajući tu praksu, sami takmičari će ove godine zajedno potrošiti više od milion kalorija.

Pored praktikovanja zdravog načina života, polumaraton ima za cilj i edukovanje javnosti o bitnosti očuvanja okoline te će tako saobraćaj u našem glavnom gradu i ove godine biti obustavljen na tri sata čime će se značajno smanjiti emisija CO2 u zraku. Slijedom toga učesnici polumartona će pretrčati 16 hiljada kilometara što je jednako putu od Sarajevo do Pekinga i nazad, a za to vrijeme će popiti 1500 litara vode.

Humana dimenzija

Za kraj vrijedi podsjetiti da polumaraton tradicionalno ima humanitarni karakter, a iz godine u godinu se povećava iznos doniranog novca kao i broj osoba i organizacija kojima se pomaže.

Ove godine će se kroz razne humanitarne inicijative u okviru Sarajevo Sberbank polumaratona i Novo Nordisk Fun Run trke donirati 12 hiljada KM, a samo neke od akcija su pomoć poplavljenim područjima i podrška SOS dječjim selima BiH.