sport
0

Sarajevo spremno dočekuje najbolje evropske judiste do 23 godine

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Glavni grad Bosne i Hercegovine u naredna tri dana bit će domaćin Evropskog seniorskog prvenstva za mlađe seniore i seniorke do 23 godine, jednog od najvećih međunarodnih takmičenja u našoj zemlji nakon 14. zimskih olimpijskih igara.

Selektor reprezentacije i član Organizacionog odbora BiH Branislav Crnogorac na pres-konferenciji je naglasio, da se finaliziraju radovi i postavljaju borilišta u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch"- Zetra.

"Evropska judo federacija prepoznala je Judo savez BiH kao vrhunskog organizatoria ovakvih takmičenja, nakon juniorskog i kadetskog evropskog prvenstva kojim smo bili domaćini 2003. i 2008. godne. Ponosni smo na ovo što radimo. I ovog puta smo sve uradili da organizacija protekne na najvećem nivou", kazao je Crnogorac.

U konkurenciji više od 300 najboljih evropskih mlađih seniora i seniorki iz 40 zemalja, BiH će predstavljati 14 takmičara, po sedam u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Najveća nada bh. judoa Larisa Cerić, svjetska juniorska prvakinja, u borbi za novo odličje nastupit će hendikepirana zbog povrede koljena koju vuče duže vrijeme.

Pored najbolje bh. sportašice u prošloj godini, koja će pokušati da ponovi uspjeh od prošle godine kada je na EP (U23) u Zagrebu, osvojila bronzu, selektor Crnogorac od seniora najviše očekuje od Franje Zadre, osvajača bronze s ovogodišnjeg seniorskog prvenstva Balkana.

Eliminacione borbe sva tri dana prvenstva počinju od 10 sati, dok će borbe za medalje na programu biti od 16.30 do 18 sati.

Ceremonija svečanog otvaranja EP-a bit će obavljena u petak u 16 sati.

Spisak reprezentacije BiH na EP (U 23):

seniori: Miroslav Gajović (do 60 kg), Franjo Zadro (do 66 kg), Bruno Čulo (do 73 kg), Ramiz Burdalić (do 81 kg), Mirza Hasanbegović (do 90 kg), Goran Komljenović (do 100 kg) i David Balaban (preko 100 kg); seniorke: Dejana Komljenović (do 48 kg), Selma Sejdinović (do 52 kg), Sara Vuković (do 57 kg), Dea Miletić (do 63 kg), Ivana Halić (do 70 kg), Nermina Ćosićkić (do 78 kg) i Larisa Cerić (preko 78 kg).