sport
0

Sarajevo: Prva gradska ulična trka u sankanju

FENA
Održavanjem konstituirajuće sjednice Organizacionog odbora za akciju "Prva gradska ulična trka u sankanju" koju u okviru projekta "Sarajevo-Zdravi grad" organizira Grad Sarajevo, otpočele su aktivnosti na uključivanju drugih nivoa vlasti, javnih ustanova i preduzeća u sveobuhvatne pripreme za uspješnu realizaciju ove manifestacije.

U organiziranju ove manifestacije učestvuje Grad Sarajevo.u partnerstvu sa Klubom sportova na ledu ALFA – Sarajevo.

"Osnovna ideja ove akcije je ostvarivanje strateških ciljeva Projekta "Sarajevo – Zdravi grad" kroz poticanje zdravog stila života kod svih kategorija stanovništva", istakao je Josip Jurišić, zamjenik gradonačelnice Sarajeva i predsjednik Organizacionog odbora, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.

Uz oživljavanje tradicije padinskih ulica i mahala Sarajeva koje su bile poprište natjecanja u trkama starih ligura – ćibugija i gajtanija, ciljevi projekta su rekreacija i druženje svih generacija građana na snježnim ulicama Sarajeva, te poticaj razvoja zimskih sportova i promoviranje ideje i dostignuća na ZOI Sarajevo 1984.

Pokretači su inspirisani mogućnošću da ova manifestacija, koja je planirana za 18., alternativno 25. februara 2007. godine, promovira zdrav stil života, reafirmira kretanje i boravak građana različite životne dobi na svježem zraku i postane tradicionalna, te da se u narednih pet godina razvije u svojevrsnu turističku atrakciju.

Organizacioni odbor podržao je prijedlog autora projekta da "Prva gradska ulična trka u sankanju" bude održana duž ulice Džidžikovac, koja bi privremeno bila zatvorena za automobilski saobraćaj i osigurana na odgovarajući način.

Učesnici trke bila bi djeca uzrasta od 7 do 13 godina, te juniori u dobi od 14 do 19 godina.

Svi prijavljeni učesnici će dobiti odgovarajuće diplome, a nagrade pobjednicima će biti osigurane putem sponzorskih donacija.

Tokom takmičenja u sankanju u obližnjem Velikom parku bit će organizirani atraktivni prateći sadržaji, koje će realizirati Turistička zajednica KS, kako bi se u što većem broju okupile porodice sa malom djecom, stariji građani i gosti Grada.

Organizacioni odbor je dao saglasnost za sastav Operativnog tima za realizaciju trke, te žirija, koji je sastavljen od eminentnih sportskih i javnih radnika čija uloga je nadzor tokom ovog masovnog takmičenja i pridržavanjem pravila za učestvovanje, kao i verifikacija pobjednika.