Na pomolu bruka
0

Sarajevo i BiH će ostati bez SP-a u kuglanju?

Sarajevo-x.com
Foto: SCsport.ba
Foto: SCsport.ba
Prva presica u istoriji Kuglaškog saveza BiH nije bila svečarskog karaktera. Naprotiv, sazvana je iz čiste nužde, kao posljednji pokušaj da se spriječi nova bruka bh. sporta. Naime, u Sarajevu bi se od 14. do 30. maja trebalo održati Svjetsko prvenstvo u kuglanju. Kako sada stvari stoje, prije neće, nego hoće.

Iako je kuglaška staza sa osam traka u sarajevskoj Zetri skoro već postavljenja (oko 70 posto posla već je odrađeno), održavanje SP-a je pod velikim znakom pitanja.

"Prije nego smo aplicirali za ovaj projekat, prvo smo tražili potvrdu nadležnih institucija u našoj zemlji da će uzeti učešće i pomoći organizaciju. I dobili smo je, od svih mogućih ministarstava u državi, od državnih pa do kantonalnih. No, kada je došlo vrijeme da se relizira ono što nam je obećano, naišli smo na niz, nažalost, nepremostivih problema“, kaže predsjednik Kuglaškog saveza BiH Ševal Bašić.

Organizacija SP u kuglanju košta između 700 i 800 hiljada KM. Sama staza čija je montaža stigla u završnu fazu košta oko 500 hiljada KM. No, radovi su obustavljeni.

"Ukoliko do kraja ove sedmice izvođaču radova ne bude uplaćen avans od 100 hiljada KM, bojim se da ćemo biti primorani da otkažemo SP“, kaže Bašić.

Do sada je na račun organizatora uplaćeno samo 70 hiljada KM. Od tog iznosa 50 hiljada KM uplatila je Vlada FBiH, a 20 hiljada Općina Kakanj. Svi ostali su zakazli i još uvijek se čeka njihova akcija. Vrijeme definitivno ističe. Ukoliko dođe do otkazivanja SP-a, Kuglaški savez BiH čeka petogodišnja suspenzija i vjerovatno nemogućnost bilo kakvih kandidatura ubuduće za organizaciju sličnih manifestacija.

Ono što je svakako bitno spomenuti jeste da učesnici SP-a snose sve troškove boravka u Sarajevu, od smještaja, ishrane, prevoza.

"Ovo je jedna od najjeftinijih investicija za promociju i našeg sporta i države. Procjenjuje se da će profit od učesnika prvenstva biti od oko 1,5 miliona KM. Ako uzmete u obzir da kuglaška staza koja košta oko 500 hiljada KM ostaje u BiH i nakon prvenstva, lako se može sračunati koliko zaista SP donosi dobrog i korisnog“, kaže Bašić.