sport
21

Sarajevo domaćin 3. biciklističke utrke Škoda XC lige

Klix.ba
Udruženje brdskih biciklista (MTBA) po treći put organizuje utrku najboljih bh. brdskih biciklista i takmičara iz inozemstva u okviru Škoda XC lige, Premijer lige Bosne i Hercegovine u brdskom biciklizmu.

Događaj će se održati 23. juna 2013. godine na sarajevskoj planini Trebević od 12 sati, a biciklisti iz različitih kategorija imat će priliku da pokažu umijeće XC biciklističke vožnje. Trening takmičara će početi u 9 sati.

Utrka je dio jedinstvene bosanskohercegovačke Škoda XC lige u kojoj se najuspješniji učesnici boduju i rangiraju na svjetskoj profesionalnoj biciklističkoj sceni. Prva dva izuzetno posjećena ovogodišnja takmičenja Škoda XC lige su održana u Mostaru i Tuzli. Sama utrka je organizovana u skladu sa međunarodnim pravilnicima održavanja događaja ovog tipa.

Početak događaja je predviđen sa lokaliteta Dobre vode, gdje će se timovi pripremati. Sama staza je kružnog tipa, njena dužina iznosi 3300 m sa ukupno 200 m nadmorske visine uspona. Veoma je atraktivna jer većim dijelom prolazi kroz šumu i spada u tehnički zahtjevnije staze, a gledaoci će moći uživati, jer je omogućen pristup do svakog dijela staze. Ovih dana volonteri MTBA finaliziraju izgradnju posljednjih dionica staze, a radi lakšeg pristupa vlastitim sredstvima sanirat će i dio puta do Dobrih voda.

Učestvovat će licencirani takmičari koji će se takmičiti u ukupno sedam kategorija, dok će priliku imati i nelicencirani rekreativci u Hobby kategorijama. Za najuspješnije takmičare su predviđene prikladne nagrade.

Škoda XC liga se, pored ostalih događaja sličnog tipa, organizuje sa ciljem da se Bosna i Hercegovina profilira kao zemlja sa izuzetnim potencijalom za razvoj rekreativnog i profesionalnog brdskog biciklizma.

Više informacija možete pronaći na www.mtb.ba.