Start u 9 sati ispred BBI centra
0

Sarajevo danas trči polumaraton, na startu profesionalci i amateri

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Oko 350 sportista iz naše zemlje i svijeta očekuje se na startu današnje utrke Sarajevo polumaraton ispred BBI centra u Sarajevu. Utrka počinje u 9 sati, staza je brza i ravna i vodi kroz najljepše dijelove grada.

Razvrstani u mušku i žensku kategoriju trkači će proći 21,1 kilometar i to trasom od BBI centra, pored Higijenskog zavoda, Alipašinom ulicom, ulicom Patriotske lige, ulicom Jezero do stadiona "Asim Ferhatović Hase", a zatim povratak do Marijin Dvora, ulicom Zmaj od Bosne do Dolac Malte, te nazad obalom do Vijećnice, Kozije ćuprije, okret se pravi do Sebilja, pa se onda ide ulicom Mula Mustafe Bašeskije, Titovom i nazad do BBI centra.

Za one koji nisu u stanju istrčati polumaraton tu je rekreativna utrka "Securitas Fun Run" od 4 km, a ruta joj je od BBI centra, Titovom, Musalom, Obalom do Vijećnice, pored Sebilja, pa opet Titovom do BBI centra.

I dok je za polumaraton donja starosna granica 14 godina, u Fun Run utrci mogu učestvovati svi, pa i djeca. Očekuje se da bi se oko 1.000 entuzijasta moglo pojaviti na startu ove utrke.

Okrepne stanice će biti postavljene na svakom četvrtom kilometru, a duž staze će biti dostupna medicinska pomoć.

Sarajevo polumaraton se organizuje po uzoru na velike svjetske projekte ovog tipa, a dio prihoda utrke će biti usmjeren Centru za kreativno odrastanje za projekte namijenjene djeci sa posebnim potrebama.

Gosti Sarajevo polumaratona stići će iz više od 20 zemalja svijeta. Najviše ih je iz regije i zemalja zapadne Evrope, a nekoliko njih dolazi i iz Sjedinjenih Američkih Država, te dva učesnika iz Novog Zelanda.

Pet najbržih u muškoj i ženskoj kategoriji u polumaratonu uz medalje i pehare primit će i novčane nagrade: 300 eura za prvo mjesto, 200 eura za drugo, 100 eura za treće, 50 eura za četvrto i 50 eura za peto mjesto. Svi učesnici polumaratona koji stignu do cilja dobit će medalju, majicu i sponzorske pakete, a trkači koji završe utrku Fun Run dobit će majicu i sponzorske poklone.