Teške optužbe u knjizi
0

Samaranch je bio špijun KGB-a?

Totalsport
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Teške su optužbe iznesene na račun dugogodišnjeg predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) Juana Antonija Samarancha u knjizi "KGB igra šah".

Autor knjige Vladimir Popov napisao je kako je Samaranch bio tajni agent KGB-a koji mu je i omogućio da postane čelni čovjek svjetskog sporta.

Popov, nekadašnji pukovnik tajne policije Sovjetskog Saveza, dodao je kako je Samaranch, u vrijeme dok je krajem sedamdesetih bio španski veleposlanik u Moskvi, uhvaćen u švercanju antikviteta, dragulja i umjetničkih slika. Iako je imao imunitet, Samaranch je, prema Popovljevim riječima, radije pristao surađivati s KGB-om nego biti u središtu međunarodnog skandala.

Počasni predsjednik IOC-a je navodno radio kao "sportski general" KGB-a, koji mu je zauzvrat pomogao da s mjesta dopredsjednika krovne svjetske sportske organizacije, uskoči u vodeću ulogu. Dogodilo se to u julu1980., a KGB je navodno utjecao na članove IOC-a iz istočnog bloka da daju glas Samaranchu koji je naslijedio Lorda Killanina.

Danas 89-godišnji Španac, koji je na čelu IOC-a ostao do 2001. godine, još uvijek nije komentirao optužbe, a glasnogovornik IOC-a Mark Adams nazvao ih je špekulacijama.

Popov je, inače, knjigu napisao uz pomoć rusko-američkog historičaraJurija Feltšinskija, te dvojice šahovskih velemajstora, Viktora Korčnoja i Borisa Gulka. Knjiga opisuje kako je KGB regrutirao mnoge sportaše te kako je unutar IOC-a izgradio špijunsko gnijezdo u kojem su se odvijale operacije protiv mnogih poznatih sportista. Navodi se tako da je KGB planirao ubiti i samoga Korčnoja nakon što je 1976. prebjegao u Holandiju.