sport
37

Samadržić i Sadiković potvrdili svijetlu budućnost džudo sporta BiH

FENA
Bosanskohercegovački džudisti vratili su se s još jednog velikog takmičenja s osvojenim medaljama.

Aleksandra Samardžić i Harun Sadiković osvojili su bronzane medalje na Evropskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Vroclavu. Njihov rezultat ima još veći značaj uzme li se u obzir da još imaju pravo nastupa u konkurencijama kadeta i juniora.

Samardžić je u kategoriji do 70 kg ostvarila tri pobjede uz jedan poraz. U prvom kolu je pobijedila Crnogorku Anđelu Džaković, a potom je poražena od Holanđanke Van Dijke, koja se na kraju okitila zlatnom medaljom.

U mečevima repesaža mlada bh. džudistkinja je prvo pobijedila Srbijanku Ivanu Jandrić, a u meču za medalju Ruskinju Alenu Prokopenko.

"Ostvarila sam ogroman uspjeh i na taj način zaključila veoma uspješnu sezonu", izjavila je Samardžić, koja je u ovoj godini osvojila još dvije evropske medalje uz srebro na Olimpijskim igrama mladih u Nanjingu.

Harun Sadiković je nakon srebrene medalje na kadetskom prvenstvu svijeta prije dvije godine u Majamiju sada došao do evropske bronze u konkurenciji seniora.

Sadiković je u prvom meču pobijedio Španca Angela Benazca, a potom je poražen od evropskog prvaka Rusa Krivobukova. U mečevima repesaža prvo je pobijedio Ukrajinca Zveryeva, a potom i Nikiforenkla iz Latvije.

Iako mu je tek 18 godina, Sadiković je osvojio odličje u seniorskoj konkurenciji i potvrdio svoj potencijal te svijetlu budućnost džudo sporta.

Bosanskohercegovački džudisti u ovoj godini su osvojili pet evropskih medalja, čime su još jednom potvrdili da je džudo najuspješniji u konkurenciji olimpijskih sportova, kazao je selektor džudo reprezentacije BiH Branislav Crnogorac.

Nakon Amela Mekića, Ibre Miladina i drugih koji su dostojno predstavljali BiH na velikim takmičenjima, sada je evidentno da je stasala nova generacija šampiona predvođena Larisom Cerić od koje se očekuju i bolji rezultati od njihovih prethodnika.