sport
0

Sadiković: Srebrena medalja za mene ima zlatni sjaj

FENA
Džudo reprezentacija Bosne i Hercegovine vratila se danas u Sarajevo iz Miamija, gdje je učestvovala na Svjetskom omladinskom prvenstvu za takmičare do 18 godina.

Iz Miamija se reprezentacija BiH vratila sa srebrenom medaljom, koju je u kategoriji +90 kg osvojio Harun Sadiković. Njegova medalja predstavlja krunu uspjeha mladih bh. džudista u ovoj godini.

"Ove godine je bilo dosta uspjeha. Na EP-u u ovoj konkurenciji smo osvojili srebro, zatim na Olimpijskom festivalu mladih dvije medalja, a sada je došla i ova najsjajnija medalja. Trudimo se, a trudit ćemo se i dalje da dobro radimo i ostvarujemo rezultate na radost ljubitelja sporta u BiH", kazao je selektor bh. reprezentacije Branislav Crnogorac po dolasku na sarajevski aerodrom.

Sadiković je novinarima izjavio da je prezadovoljan ostvarenim uspjehom i srebrenom medaljom, koja za njega ima značaj kao da je zlatna.

"U prve četiri borbe sve protivnike sam pobijedio s maksimalnim rezultatom, a u polufinalu predstavnika Rusije koji je aktuelni evropski prvak i koji je mene pobijedio prije tri sedmice. Sada su mu vratio pobjedom 10:0 i prošao u finale. U finalu protiv predstavnika Japana veliku ulogu su odigrale sudije jer sam vodio 5:0 , a sudije su poništile moj poen i dosudile mi kaznu te je Japanac osvojio zlato. Ostaje žal za tim što nisam osvojio zlato, ali slijedi novi izazovi i sada moram još jače trenirati", kazao je Sadiković.

Ovim rezultatom Harun Sadiković (visok 200 cm i težak 135 kg) potvrdio je da se radi o perspektivnom sportisti od kojeg se u budućnosti očekuju odlični rezultati i u seniorskoj konkurenciji.

Na prvenstvu su Bosnu i Hercegovinu predstavljali i Petar Zadro (JK Borsa Mostar - 66 kg) i Aleksandra Samardžić (JK Leotar Trebinje - 70 kg).

Zadro, viceprvak s EYOF-a, prošao je dva kola dok je u trećem zaustavljen od predstavnika Japana, a Aleksandra Samardžić, aktuelna viceprvakinja Evrope, u prvom kolu poražena je od predstavnice Rusije.