sport
34

U devetoj godini dostigla nivo šahovskog eksperta

Klix.ba
Amerikanka Carissa Yip ima devet godina, svoj prvi šahovski meč odigrala je prije tri godine, a ovih dana je stekla status eksperta.

Nevjerovatno talentovana djevojčica već je prevazišla 93 posto svih igrača registrovanih u američkoj šahovskoj reprezentaciji, a njih je čak 51.000.

Carissu je šahovskim majstorijama naučio otac Percy, ali ga je ona već nakon godinu dana počela pobjeđivati. Očekuje se da će u toku naredne godine ova djevojčica dostići nivo šahovskog majstora, javljaju američki mediji. Najmlađi majstor u historiji šahovske igre imao je 12 godina.

"Neki nikad ne dostignu nivo majstora. Od eksperta do majstora je veliki korak", objasnio je Percy Yip.

Carissa će najesen krenuti u peti razred osnovne škole. Prošle godine takmičila se na međunarodnom nivou u Sloveniji, a u decembru će ići u Ujedinjene Arapske Emirate.

Na pitanje o svojim uspjesima, skromno odgovara da o tome puno ne razmišlja i da joj ranking nije važan. Ipak, sebi je postavila cilj, a to je dostizanje 2.100 bodova u toku ove godine. Šahisti koji imaju više od 2.000 bodova su eksperti, a sa 2.200 stiču zvanje majstora.

Dosad je ova djevojčica uspjela impresionirati i one šahiste koji su u ovom sportu mnogo duže nego što je ona uopšte živa, a novinara tabloida The Sun uspjela je pobijediti okrenuta leđima.