sport
561

Rusmir Malkočević najbolji atletičar BiH u kategoriji juniora za 2015. godinu

Klix.ba
Rusmir Malkočević ponio je titulu prvaka u kategoriji juniora za 2015. godinu.

U Olimpijskoj dvorani Zetra je 28. novembra održana manifestacija dodjele priznanja najboljim atletičarima Bosne i Hercegovine u kategoriji juniora, seniora i mlađih juniora. Titulu prvaka u kategoriji juniora ponio je Rusmir Malkočević.

Rusmir Malkočević rođen je u Tuzli. Atletikom se počeo baviti u trećem razredu srednje škole, a kroz dosadašnju karijeru ostvario je zavidne rezultate, kako na državnim tako i evropskim takmičenjima.

"Ova sezona je u mojoj dosadašnjoj karijeri bila najuspješnija. Odbranio sam titulu državnog juniorskog i seniorskog prvaka BiH, postao sam viceprvak Balkana, a oborio sam i pet državnih rekorda Bosne i Hercegovine. Ove rezultate je prepoznala uprava Atletskog Saveza BiH te mi dodijelila priznanje za najboljeg atletičara BiH u kategoriji juniora za 2015. godinu“, izjavio je Malkoćević.

Ova manifestacija je održana pod pokroviteljstvom ASBiH, koji su izabrali najbolje atletičare u kategoriji seniora, juniora i mlađih juniora te dodijelili priznanja atletičarima koji su ostvarili prva tri mjesta na međunarodnim takmičenjima uz trenere i sportske radnike.

Amel Tuka proglašen je za najboljeg atletičara BiH u kategoriji seniora u 2015. godini, a najbolja atletičarka je Lucia Kimani.

Rusmir Malkočević je najbolji atletičar u kategoriji juniora, a Nikolija Stanivuković u kategoriji juniorki, dok su u kategoriji mlađih juniora to priznanje dobili Belmin Mrkanović i Mediha Salkić.

Rusmir Malkočević je dva puta bio državni juniorski prvak BiH na 400 m s prepunama, dva puta državni seniorski prvak BiH na 400 m s prepunama, drugoplasirani na Državnom juniorskom prvenstvu na 400 m, petoplasirani na prvim Evropskim olimpiskim igrama na 400 m sa prepunama, gdje je oborio državni juniorski rekord iz 1984. godine te drugoplasirani na Balkanskom juniorskom prvenstvu u Rumuniji ove godine, gdje je popraviodržavni juniorski rekord BiH i potvrdio normu za evropsko takmičenje.

Rusmir je polufinalista na Evropskom juniorkom prvenstvu na kojem je u kvalifikacionoj trci za polufinale istrčao novi i trenutni državni juniorski rekord BiH na 400 m sa preponama i rezultatom 53:05. Peto mjesto je osvojio na Balkanskom juniorskom prvenstvu u štafeti 4x400, gdje je oborio državni juniorski rekord u toj disciplini.

Drugo mjesto je osvojio na prvim Evropskim olimpiskim igrama u štafeti 4x400, gdje je uz kolege Semira Avdića, Borislava Dragoljevića i Amela Tuku oborio državni seniorski rekord BiH.

Učestvovao je u osvajanju prvih mjesta na ekipnom juniorskom prvenstvu BiH na 400 m te na ekipnom seniorskom prvenstvu BiH u štafeti 4x100m.