sport
7

Ruski reprezentativci izbačeni s Paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Rusija neće nastaviti takmičenje narednog mjeseca na Paraolimpijadi u Rio de Janeiru zbog dopinga, saopćio je šef Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Philip Craven, prenosi BBC.

Arbitražni sud za sport (CAS) potvrdio je Međunarodnom paraolimpijskom odboru (IPC) zabranu nastupanja svim ruskim takmičarima.

Paraolimpijada počinje 7. i trajat će do 18. septembra.

Iako su saslušanje i rasprava održani u prilično pozitivnoj atmosferi, odluka ipak nije donesena u korist Rusije.

Početkom mjeseca šef Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Phillip Craven saopćio je da Rusija neće učestvovati na Paraolimpijskim igrama u Riju jer postoje dokazi da je za vrijeme Paraolimpijskih igara u Sočiju bilo neispravnosti u vezi sa zamjenom uzoraka doping testova.

Craven je poručio da postoje dokazi da je za vrijeme paraolimpijskih igara u Sočiju bilo neispravnosti u vidu zamjena uzoraka na doping testovima i da je odluka o suspenziji Rusije donijeta jednoglasno.

"Antidoping sistem u Rusiji ne funkcionira i u potpunosti je kompromitiran. Sve što smo vidjeli ovih dana u suprotnosti je sa sportskom etikom i iz tog razloga nismo imali izbora nego ne dopustiti Rusiji da učestvuje na igrama", rekao je Craven.

Prema njegovim riječima, ova situacija nije nastala zbog krivice sportista, već zbog državnog sistema.