sport
0

Rusija zbog doping skandala najvjerovatnije bez predstavnika na OI 2016.

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Rusija je nedavno isključena iz Međunarodnog atletskog saveza (IAAF) nakon što je Svjetska antidoping agencija otkrila da je država bila umiješana u opskrbu sportista zabranjenim sredstvima. Sada je upitno i učešće na Olimpijskim igrama 2016.

Naime, IAAF je Rusiji nakon ovog otkrića postavio brojne uslove za vraćanje pod svoje okrilje, međutim svjetski analitičari sumnjaju kako će Moskva uspjeti pravovremeno ispuniti ove kriterije.

"Ostalo je premalo vremena i sumnjam da ćemo vidjeti ruske predstavnike u Rio de Janeiru 2016. godine. Imaju rok do marta da predaju IAAF-u izvještaj o napretku, međutim, čisto sumnjam da će u tome uspjeti", rekao je šef Evropskog atletskog saveza Svein Arne Hansen.

Rusija je još ranije odbila sve optužbe Svjetske antidoping agencije, ali predsjednik Putin je ipak naredio međunarodnu istragu kako bi se "oprao obraz ruskog sporta i ruskog naroda", javlja CBS.

Također, rekao je kako ovu kaznu ne bi trebalo primjenjivati na sportiste u čijem organizmu nisu pronađene ilegalne supstance.

Ostaje da se vidi da li će jedna od najuspješnijih sportskih i olimpijskih nacija učestvovati na najvećem sportskom događaju koji će u ljeto naredne godine biti održan u brazilskom Rio de Janeiru.