sport
0

Rus Začesov trener hokejaša Bosne i BiH

FENA
Rus Aleksandr Začesov Petrvioč novi je trener hokejaša Bosne. Začesov je danas u Sarajevu potpisao ugovor na jednu sezonu, a prvi trening na ledu sa sarajevskom ekipom imat će u četvrtak.

Hokejaši Bosne, naime, zbog nedostatka leda u Sarajevu u četvrtak putuju u Sisak, gdje će imati deset besplatnih termina za trening.

Pored vođenja hokejaša Bosne ruski trener će 1. februara preuzeti i reprezentaciju BiH, koja će biti domaćin kvalifikacija za SP Divizije III. Na kvalifikacijama, koje će krajem februara biti održane u dvorani "Zetra", pored selekcije BiH nastupit će Armenija i Grčka, a pobjednik će izboriti plasman na SP Divizije III u martu u Luksemburgu.

"Želim pobijediti na predstojećem turniru. Taj uspjeh bio bi odskočna daska za dalji razvoj bh. hokeja", rekao je 59-godišnji Začesov, nosilac naslova majstora hokeja i osvajač šampionske titule SSSR-a 1968. godine.

Čelnici HK Bosna istakli su da je dovođenje iskusnog stručnjaka iz Rusije prvi korak ka jačanju ovog sporta u BiH. Još jednom je naglašena potreba izgradnje male ledene dvorane u krugu Olimpijskog centra Zetra, kako bi klizači imali optimalne uvjete za rad tokom cijele godine. Pored toga, radi popularizacije ovog sporta čelnici HK Bosna planiraju razgovore s predstavnicima klubova iz Srbije i Hrvatske o osnivanju panonske lige, a u ovom projektu očekuju podršku lokalne zajednice.