sport
0

Rus nudi Kličku i Povjetkinu vrtoglavih 23 miliona dolara za meč

Totalsport
Vladimir Kličko (Foto: Arhiv/AFP)
Vladimir Kličko (Foto: Arhiv/AFP)
Ruski bokserski promotor Vladimir Hrjunov ponudio je nevjerovatnih 23,3 miliona dolara nagradnog fonda kako bi organizirao meč između Vladimira Klička (37) i Aleksandra Povjetkina (33).

Nadmašio je time ponude agencije K2 u vlasništvu braće Kličko (7,1 milion dolara) i Sauerland Eventsa (6,1 milion). Od spomenutog finansijskog kolača, Vladimiru bi pripalo 75 posto (17,5 miliona dolara), a Povjetkinu 25 posto (5,83 miliona). Meč bi se, ukoliko pristanu sve strane, održao u Moskvi, 31. augusta.

"Moramo se najprije uvjeriti da je taj novac stvaran. Bio bi to najveći iznos koji je Kličko dobio za jedan meč", naglasio je menadžer ukrajinskog boksera Bernd Bönte.

Prije toga Kličko mora 4. maja u Mannheimu pobijediti Francesca Pianetu i sačuvati naslov svjetskog super-prvaka u verziji WBA, te "običnog" prvaka u verzijama IBF, WBO i IBO. Povjetkin će, pak, 17. maja braniti "obični" naslov u verziji WBA protiv Andrzeja Wawrzyka.

Inače, najveći iznos ikad su podijelili Buster Douglas i Evander Holyfield za svoj dvoboj u oktobru 1990. godine. Tadašnji je prvak Douglas dobio 24 miliona dolara, a izazivač Holyfield osam miliona. Meč je održan u Las Vegasu, a Holyfield je slavio nokautom.