Rukomet
3

Željko Babić podnio ostavku: Hrvatski rukometaši ostali bez selektora

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Hrvatski rukometaši ostali su bez selektora nakon što je danas Željko Babić podnio ostavku.

Hrvatski rukometaši su na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru ispali od Poljske u četvrtfinalu, što je okarakterisano kao neuspjeh, a Babić je objavio oproštajno pismo u kojem je pojasnio zbog čega se odlučio povući.

"Osjetio sam od početka i mog dolaska na mjesto selektora hrvatske rukometne reprezentacije veliko nepovjerenje i sumnje u moje sposobnosti i kompetencije, analizirala se svaka moja odluka i stavljali upitnici oko procjena čak i od ljudi koji za to nemaju kompetencije.

U takvoj neugodnoj atmosferi i okruženju sam osjetio da ne mogu kvalitetno doprinijeti u ostvarenju vlastitih ideja i zajedničkih ciljeva. Stvorena je loša klima i konfuzija oko pravog cilja (jedna medalja u četverogodišnjem ciklusu), EP u Hrvatskoj 2018. (zlatna medalja).

Čak i nakon velikog uspjeha i osvajanja bronzane medalje na EP u Poljskoj 2016., sumnje su se nastavile, a razmišljanja čelnika saveza prerasla su u javno omalovažavanje mene i mojih sposobnosti.

Zbog takvih odnosa i očito mojih loših trenerskih kompetencija, osjećam se jako loše, da ne kažem izdan te u takvom okruženju i stanju koje vlada, a u interesu sviju nas i postizanju boljih rezultata (zlato), dajem neopozivu ostavku na mjestu selektora hrvatske seniorske reprezentacije.

Zahvaljujem se svima na saradnji i podršci, uslovima za rad, a prije svega igračima, stručnom štabu i ljekarskoj službi te svima koji su nas pratili na utakmicama i pripremama. Ovim putem se ispričavam svima ukoliko sam ih na bilo koji način povrijedio“, prenijeo je Index.hr Babićevo pismo.