Rukomet
25

Završava se EP u rukometu: Njemačka i Španija u borbi za zlato

Piše: Edin Isanović
Foto: EPA
Foto: EPA
Dvanaesto Evropsko prvenstvo u rukometu koje je počelo 15. januara u Poljskoj završava se danas finalnom utakmicom između Njemačke i Španije. Nešto ranije snage će odmjeriti Norveška i Hrvatska u okršaju za bronzu.

Finalni meć na programu je u Tauron Areni u Krakowu u 17:30 sati. Njemačka je jednom osvojila zlato na kontinentalnoj smotri, dok Španija nikada nije bila prvak Evrope.

Nijemci su u dramatičnoj utakmici polufinala pobijedili ,tek nakon produžetaka, Norvešku rezultatom 34:33.

U tom dvoboju pokazali su zašto su poznati po svojoj upornošću. Junak Njemačke bio je perfektni Reichmann s učinkom od deset golova u deset pokušaja. U finalnom sudaru težit će da osvoje zlato, a tokom čitavog prvenstva Nijemci su igrali dobro.

S druge strane, Španci su u polufinalu savladali Hrvatsku rezultatom 33:29. U pomenutom okršaju šest od šest za Španiju imali su Garcija i Rivera, a odličan je bio i Aguinagalde sa pet pogodaka.

Španija i Njemačka igrali su u grupi 16. januara, a tada su slavili Španci rezultatom 32:29. Furija će pokušati ponovo savladati svog suparnika i postati prvak Starog kontinenta.

Utakmica Norveška – Hrvatska počinje u istoj dvorani u 15:00 sati. Selektor Hrvatske Željko Babić naglasio je kako bi osvajanje medalje bilo pravo sportsko čudo. Dodao je kako Norveška igra najbolji rukomet na Euru. S druge strane, Hrvati imaju dosta problema sa povredama.

Na dosadašnjih 11 prvenstava najviše uspjeha ima Švedska sa četiri zlata. Francuzi su tri puta bili prvaci Starog kontinenta, dok su Danci dva puta dotakli vrh. Po jedno zlato osvojili su još Rusija i Njemačka. Plasman od petog mjesta:

  1. Francuska
  2. Danska
  3. Poljska
  4. Švedska
  5. Rusija
  6. Bjelorusija
  7. Makedonija
  1. Mađarska
  2. Island
  3. Slovenija
  4. Srbija
  5. Crna Gora