Nijemci brane trofej
81

Veliki okršaj Hrvatske i Srbije na otvaranju Evropskog rukometnog prvenstva

Piše: O. T.
Domagoj Duvnjak (lijevo) i Žarko Šešum (Foto: EPA-EFE)
Domagoj Duvnjak (lijevo) i Žarko Šešum (Foto: EPA-EFE)
Utakmicama između Bjelorusije i Austrije te Švedske i Islanda večeras od 18:15 sati počet će 13. po redu Evropsko prvenstvo u rukometu, a ukupno drugo koje se igra u Hrvatskoj. Ipak, iako zvanično prvenstvo otvaraju navedena dva okršaja, spektakl je rezervisan za termin od 20:30 sati kada će u Splitu na teren izaći Hrvatska i Srbija.

U sjeni splitskog meča koji će se održati u grotlu Spaladium arene bit će i meč u Poreču gdje se, također od 20:30 sati, sastaju Francuska i Norveška.

Hrvatska je apsolutni favorit protiv Srbije. I ne samo zbog domaćeg terena, nego i zbog vrhunskog rostera. Hrvatska je okupila najbolji tim predvođen Domagojem Duvnjakom, Lukom Cindrićem, Igorom Karačićem, Ivanom Čupićem, prekaljenim veteranima Igorom Vorijem i Mirkom Alilovićem...

Povratak Červara po "neosvojivu tvrđavu"

A potpis ispod liste od 16 igrača stavio je Lino Červar, trenerski mag kojem je sudbina namijenila da nakon putešestvija po Makedoniji ponovo dođe na klupu Hrvatske s kojom je osvajao sva zlata osim evropskog, onog za koje će se sada na svom pragu žedno boriti.

Červar je u intervjuu za Klix.ba kazao da "javno i glasno ne može garantovati da ide po zlatnu medalju", ali je, kako to njemu i dolikuje, dodao i da to ne znači da ne razmišlja o samom vrhu te da je Hrvatska spremna za borbu za sami vrh.

Bit će pakleno, ne bježi od toga Červar. Svjesni su toga i svi poznavaoci rukometa, bez obzira na to uz čiju himnu duboko uzdišu i neovisno o tome čije će boje podržati. Svima je jasno da je ovo Evropsko prvenstvo jedno od najtežih rukometnih takmičenja svih vremena.

Ujednačena konkurencija, jedno od jačih rukometnih takmičenja svih vremena

U Hrvatsku kao evropski prvaci dolaze Nijemci, kao olimpijski prvaci stižu Danci, sa svjetskim zlatom oko vrata sletjeli su Francuzi, Norvežani se diče svjetskim srebrom, Slovenci svjetskom bronzom, Španci evropskom bronzom, a znamo koliko je snažan domaćin, da je on redovno u polufinalima velikih takmičenja... Ta šarolikost pokazuje da niko ne dominira rukometom tokom posljednje dvije-tri godine i da u Hrvatskoj ne možemo uprijeti prstom u jednu selekciju. A ne možemo zanemariti ni Island, Švedsku, Srbiju...

Mnogo veće šanse na cijelom prvenstvu, kao i večeras pred vatrenom atmosferom u Spaladium areni imala bi Srbija da je na prvenstvo stigla u najjačem sastavu. Selektor Jovica Cvetković u Split dolazi bez pivota Rastka Stojkovića, kao i bez člana evropskog prvaka Vardara Ilije Abutovića. Neće biti ni rukometaša njemačkog Rhein-Neckar Lowena Momira Rnića. Bez ovih igrača šanse Srbije za veće rezultate uveliko su splasnule.

Vujović protiv Crne Gore, regija na nogama

Pored Hrvatske i Srbije, od reprezentacija iz regije nastupat će Slovenija koju smo ranije spominjali te Makedonija i Crna Gora su također na prvenstvu.

Slovencima je najveći adut osoba koja neće dodavati ni šutirati rukometnu loptu, nego skicirati akcije te povremeno visokim tonom davati upute i dizati moral igračima. Govorimo o Veselinu Vujoviću, selektoru koji će u hrvatskom glavnom gradu, tamo gdje je kao trener osvojio srca navijača PPD Zagreba, na klupi Slovenije u 3. kolu grupe C izaći na megdan rodnoj Crnoj Gori i nastaviti pokušaje da izrežira novu senzaciju na velikoj sceni, sličnu onoj od prošle godine kada je Sloveniji donio svjetsku bronzu.

Kraj rezervisan za 28. januar

Prvenstvo će trajati do 28. januara kada će se odigrati finalni meč, kao i meč za treće mjesto.

Split, Poreč, Zagreb i Varaždin su gradovi u kojima će se igrati mečevi redom u grupama A, B, C i D.

U drugu fazu takmičenja putovat će po tri reprezentacije iz svake grupe, a u toj fazi će se formirati nove dvije grupe koje će sadržavati po šest reprezentacija. U polufinale putuju po dvije najbolje selekcije iz dvije novoformirane grupe.

Druga faza prvenstva igrat će se u Varaždinu i Zagrebu, dok će se mečevi za peto mjesto (igrat će ga trećeplasirane selekcije novoformiranih grupa) i treće mjesto, kao i finalni meč igrati u Zagrebu.

Grupa A (Split)

Hrvatska Švedska Srbija Island

Grupa B (Poreč)

Norveška Francuska Bjelorusija Austrija

Grupa C (Zagreb)

Slovenija Njemačka Makedonija Crna Gora

Grupa D (Varaždin)

Mađarska Španjolska Danska Češka