Rukomet
24

Tuzla gori: Markini Zmajevi su heroji!

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Nakon što se začula sirena semafora u Rejkjaviku i rezultat zaustavio na 29:29, stotine navijača Bosne i Hercegovine pohrlile su na ulice Tuzle kako bi proslavile veličanstven plasman "Markinih Zmajeva" na Svjetsko prvenstvo u Katar.

Slavlje se može porediti sa onim kada je Vedad Ibišević postigao gol u Kaunasu kada su se Papetovi Zmajevi plasirali na Mundijal u Brazil. Po mnogima večerašnje slavlje je nezapamćeno, jer su navijači "okupirali" Trg slobode, Soni trg, parking kod Panonskih jezera, Bankerovu ulicu, tuzlanska naselja...

Sa svih strana dopirala je pjesma "Idemo ludo, idemo jako", "Poljem se širi miris ljiljana", "Jedna si jedina", a kolone automobila slijevale su se ka užem gradskom jezgru.

"Momcima kapa do poda. Osvetili su se za sve poraze ranijih generacija i zbog toga sam im od sveg srca zahvalan“, kaže Damir Cipurković, legendarni golman rukometne reprezentacije BiH.

Drugi navijači skandiraju selektoru Draganu Markoviću, Nikoli Prci, ali i Alenu Ovčinu, koji je rođen u Tuzli. Navijači su spremni i za historijski susret fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine sa Argentinom. Kada se kazaljke na satu poklope sve će biti lakše. Samo, kako kažu, lopta da krene s centra.