Uoči baraža za plasman na SP
30

Tahirović: Nijemci su favoriti i rado im prepuštamo tu ulogu

Piše: D. B.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U ponedjeljak je u Clubu Coloseum održana konferencija za medije Rukometnog saveza BiH, uoči baraža za plasman na Svjetsko prvenstvo u Španiji 2013. godine. Selektor i igrači su obećali da će dati sve od sebe i pokušati napraviti veliki rezultat protiv favorizirane reprezentacije Njemačke.

Na početku konferencije za medije je potpisan sponzorski ugovor, odnosno produžena saradnja Rukometnog saveza BiH i kompanije Perutnina Ptuj. Nastavak saradnje je dogovoren na zadovoljstvo obje strane.

O utakmicama baraža protiv Njemačke prvi je govorio selektor bh. tima Dragan Marković.

"Prije svega želim izraziti zadovoljstvo što smo svi zdravi i što ćemo kompletni dočekati važne utakmice sa Njemačkom. Žalim što nije bilo više vremena za pripremu, ali vjerujem da ćemo biti spremni za prvu utakmicu, a potom se još bolje spremiti i poraditi na taktici za drugi susret. U prilici smo da napravimo veliki rezultat i izuzetno smo motivisani. Za pravo nam daju naši posljednji rezultati, tako da je atmosfera izuzetno dobra. Nijemci mogu puno izgubiti, mi baš i ne. Oni su spremniji, više igraju, ali mi imamo velik motiv, želju i kvalitet. Nadam se da ćemo sportski izboriti željeni cilj", rekao je Marković.

Nakon selektora Markovića, svoja očekivanja je s novinarima podijelio i golman bh. tima Enid Tahirović.

"Jasno je da su Nijemci favoriti i mi im rado prepuštamo tu ulogu, jer našu šansu tražimo iz prikrajka. U Štutgartu će u prvoj utakmici na tribinama biti više od polovine naših navijača, tako da ćemo se osjećati kao da igramo na domaćem terenu. Trebamo imati dozu poštovanja, ali ne previše. Naša ekipa igra dobro i imamo šanse da se plasiramo na SP. Rezultat iz prve utakmice može utjecati na revanš u Zetri. Bit će čudo ako uspijemo, ali se čuda događaju.

Mirsad Terzić se složio s Tahirovićem da su Nijemci favoriti i upozorio da oni neće potcijeniti našu reprezentaciju.

"Slažem se da su Nijemci favoriti. Imaju igrače koji su nosioci igre u svojim klubovima. Moramo ustrajati u obje utakmice i dokazati se. Bit će teško na oba terena, utakmice će biti na visokom nivou, ali mi vjerujemo jedni u druge. Sreća je i što smo svi zdravi i spremni. Važno je da u obje utakmice uđemo maksimalno spremni i tako tražimo našu priliku. Nijemci nas sigurno neće potcijeniti. Imaju novog selektora i nekoliko novih igrača željniih dokazivanja. Osim toga, u Njemačkoj se očekuju veliki rezultati, tako da je sve jasno", kazao je Terzić. Nikola Prce je istakao veliku želju i motiv naših reprezentativaca, ali i vjeru u uspjeh bh. tima.

"Oni jesu favoriti, ali to moraju pokazati na terenu. Gledajući njemačke igrače, smatram da se možemo ravnopravno nositi s njima. Čak i ako bismo mi pobijedili u Njemačkoj, nismo favoriti. Ako prenesemo barem dio želje i motiva sa treninga u utakmicu, rezultat ne bi trebao izostati", rekao je Prce.

Prva utakmica baraža se igra 9. juna u Štutgartu, a revanš 17. juna u Sarajevu.