Rukomet
572

Svi u Zenicu: Bh. rukometaši igraju odlučujuću utakmicu za plasman na EP

Piše: Edin Isanović
Rukometna reprezentacija BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Rukometna reprezentacija BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Rukometna reprezentacija BiH igra večeras u zeničkoj Gradskoj areni odlučujuću utakmicu za plasman na Evropsko prvenstvo koje će se u januaru 2016.godine održati u Poljskoj.

Suparnik je selekcija Bjelorusije sa kojom izabranici Dragana Markovića dijele drugo mjesto u grupi. Naš državni tim ima priliku da pobjedom izbori plasman na kontinentalnu smotru i ispiše historiju.

Selektor Dragan Marković raduje se meču u kojem BiH sama odlučuje o svojoj sudbini.

"Došli smo na korak do toga da idemo na Evropsko prvenstvo. Nije tajna da imamo zdravstvenih problema, ali izlazili smo iz tih problema i tako će biti i ovaj put. Reprezentacija nije ni Dragan Marković, ni Nikola Prce", izjavio je selektor na konferenciji za novinare.

O Bjelorusiji Marković nije puno komentarisao te je samo ponovio ono što je u ranijim izjavama već naglašavao da najveća opasnost prijeti od njihovog selektora.

"Oni su kvalitetna reprezentacija koja je napravila najveći bum u Evropi u protekle četiri godine i mogu svakoga da pobjede. Mi idemo bez imalo straha, oni imaju svoje kvalitete, a mi ih čekamo kod kuće pa ćemo vidjeti kako će ko proći", poručio je šef državnog tima BiH.

Nikola Prce, novi kapiten bh. selekcije sa puno optimizma čeka dvoboj sa Bjelorusima.

"Svi znamo šta imamo za uraditi, padale su i jače reprezentacije od Bjelorusije i vjerujem da ćemo uz navijače biti blagi favoriti. Ove ekipe su dosta slične, a samo puna dvorana može biti naša najveća korist. Super je odnos mladi-stari, to je nešto što krasi ovu reprezentaciju", potcrtao je Prce.

Čuvar mreže bh. tima Benjamin Burić nada se trijumfu koji bi osigurao plasman na Evropsko prvenstvo.

"Očekivanja su velika. Znam da možemo pobijediti, iako je igrački kvalitet nas i Bjelorusa približan. Mi smo domaćini, nadam se gromoglasnoj podršci sa tribina i velikom broju naših navijača. Znam da dan kasnije fudbaleri igraju važnu utakmicu i da su možda navijači malo u tom filmu. Oni igraju vrlo važnu, a mi najvažniju utakmicu u kvalifikacijama zbog čega se nadam velikoj podršci.Trijumf ipak znači plasman na veliko takmičenje, valjda su naši ljudi svjesni toga", izjavio je Burić za Klix.ba.

Utakmica BiH – Bjelorusija počinje u 20:15 sati uz direktan prijenos na BHT1. Sudije ovog meča su Slovaci Peter Brunovsky i Vladimir Canda. Tri dana poslije selekcija BiH gostuje favorizovanoj Danskoj.