Danska ostala na koljenima
243

Španija ubjedljivi pobjednik Svjetskog prvenstva u rukometu

Klix.ba
Španija - Danska (Foto: AFP)
Španija - Danska (Foto: AFP)
U finalu 23. Svjetskog prvenstva u rukometu Španija je potopila favorita Dansku rezultatom 35:18.

Španska reprezentacija krenula je oštro s napadima i u prvim minutama susreta povela je s 3:0.

Dancima nije trebalo dugo da se snađu te su u 5. minuti uzvratili s dva pogotka i smanjili vodstvo domaćina Španije.

No gosti Danci su napravili mnogo tehničkih greški što je i doprinijelo da prvo poluvrijeme okončaju s osam pogodaka manje. Gubili su loptu i loše su odigrali odbranu. Na puzu se otišlo s rezultatom 18:10 u korist domaćina Španije.

Ni u drugom poluvremenu favoriti Danci nisu imali sreće. Španci su skroz blokirali gostujuće igrače i nastavili postizati pogotke. U prvih sedam minuta Danci su uspjeli postići samo jedan pogodak, dok su Španci dali sedam golova. U 17. minuti došlo je do razlike od 15 golova i Danci su bili vidno demoralisani, ali su i dalje pokušavali smanjiti razliku. Susret je završen rezultatom 35: 18 što je dovelo Španiju do prve titule svjetskog prvaka u rukometu.

Ovo je bio prvi susret Danska i Španije u finalu SP-a. Dancima, koji su aktuleni evropski prvaci ovo je treće finale SP-a. Do finala su došli sa osam čistih pobjeda, dok su Španci imali sedam pobjeda i jedan poraz.

Utakmicu je pratilo 20.000 gledalaca.

Španija: Cañellas, Rocas, Sterbik, Entrerríos, Morros, Tomás, Aguinagalde, Sarmiento, Ruesga, Manuel Sierra, Maqueda, Guardiola, García, Montoro, Rivera, Ariño

Danska: Nøddesbo, Nielsen, Eggert, Spellerberg, Søndergaard, Lindberg, Hansen, Landin, Svan, R.Toft, Lauge, Markussen, Larsen, H. Toft, Green, Mortensen, Møllgaard