Rukomet
0

SP u rukometu: Autsajderi pomrsili račune favoritima

NINA
Završetak prvog dijela prvenstva svijeta za rukometaše u Tunisu obilježen je pomalo neočekivanim ishodima, jer su ponegdje dojučerašnji autsajderi u dobroj mjeri pomrsili račune favoritima.

To se prije svega odnosi na sudionike A grupe, u kojoj se propisno opekao dvostruki svjetski prvak Francuska, koja u drugi krug takmičenja ulazi s mizernim jednim bodom.

Senzaciju u toj grupi napravili su Grci, doskora rukometni početnici, koji su "isprašili" Francuze (20:19) i igrali neriješeno s domaćinom Tunisom (27:27), pa će u drugi krug s tri boda, dok su Tunižani također prijatno iznenadili pobijedivši Dance (25:22) i poslije neriješenih igara s Francuskom i Grčkom krenuti s dva boda.

U B grupi Rusija je očekivano bila najbolja, a malo iznenađenje predstavlja uspjeh reprezentacija Češke, koja je bila uspješnija u utrci s reprezentacijama evropskog viceprvaka Slovenije i Islanda. Slovenci su zaostali u borbi za visok plasman, jer startaju bez bodova, dok su čvrsti Islanđani prošli kao i Danci i vraćaju se kući.

Grupa C je raspoređena prema planu, jer aktualni svjetski i olimpijski prvak reprezentacija Hrvatske nije dopustila nikakvo iznenađenje, ostavljajući iza sebe Špance s dva boda. Posve je razočarao četverostruki planetarni prvak Švedska, jedna od dvije reprezentacije uz Sloveniju, koja će takmičenje nastaviti "praznih ruku".

U grupi D reprezentacija Srbije i Crne Gore svrstala se među favorite za visok plasman, budući da će startati sa sva četiri boda. Nijemci i Norvežani unose po jedan bod iz međusobnog susreta.

Opća je ocjena da u dosadašnjim duelima, osim rijetkih izuzetaka, nije prikazan kvalitetan rukomet. Sada predstoji da “probrano” društvo pokaže što zna i ljubitelje tog atraktivnog sporta uvjeri da su se na okupu našli zaista najbolji svjetski timovi.