Adnan Šabanović za Klix.ba
83

VIDEO / "Sjajno sam primljen u Madridu, najviše mi pomažu Balkanikosi"

Piše: Edin Isanović
Adnan Šabanović, golman rukometne reprezentacije BiH nedavno je potpisao ugovor sa Atleticom iz Madrida. Nedvojbeni je oslonac među stativama koji će se, sigurni smo, dokazati u zahtjevnoj španskoj ligi. Izvanrednog je refleksa, tadicionalno sjajan u situacijama "jedan na jedan“. Veliki profesionalac.
U uvodu razgovora za Klix.ba kaže kako je pozitivno iznenađen prijemom u klubu.

"Svi su srdačni i od dolaska mi nude pomoć za bilo kakav problem. Tu prednjače 'Balkanikosi', kako ovdje nazivaju ljude sa prostora bivše Jugoslavije. Od Španaca tu je Alvaro Ferrer. Navijači Atletica su izuzetno korektni i srcem bodre svoj klub. Što se tiče posjete na tribinama ona zavisi od atraktivnosti suparnika. Naravno, najveću očekujemo za nekoliko dana kada nam na megdan stiže Barcelona“, kaže Šabanović na naš portal.

Harmandić je sjajan igrač, ljudski je oprostiti

Naglašava kako je španska liga kvalitetna i da praktično nema slabog protivnika. Njegov tim trenutno zauzima drugo mjesto.

"Svako opuštanje se kažnjava. Svi znaju igrati rukomet i to je dobro.Ambicije Atletica su uvijek iste – borba za vrh u svim takmičenjima“.

Adnan podvlači kako zbog obaveza nije imao vremena za obilazak Madrida. Osvrnuo se i na posljednja dešavanja u državnom timu.

"Veoma sam tužan kao i ostali reprezentativci. Nadam se da će u budućnosti doći bolji dani za bh. rukomet. Žao mi je što se diglo toliko prašine oko Adnana Harmandića. Mislim da je to bio jedan čin u afektu koji je, nažalost, zabilježila kamera i sve se slomilo na njemu. Bilo bi super da je za sve kriv Harmandić. Njega odstranimo i mi se plasiramo na veliko takmičenje. Ipak, svi znamo da nije tako. Iz ličnog iskustva mogu reći da je Ado veliki igrač i patriota koji je uvijek bio tu kada je nacionalni tim u pitanju. Ko radi, taj i griješi. Ljudski je i opraštati“, tvrdi čuvar mreže bh. državnog tima.

Treba vjerovati u sebe

Prokomentarisao je i bh. rukometnu ligu.

"Mislim da ima previše klubova u elitnom razredu. Možda bi trebalo smanjiti taj broj. Tada bi dobili na kvalitetu, a bilo bi više zanimljivih okršaja“, kaže Šabanović koji je nekada branio za Krivaju, Izviđač, Bosnu, Slogu i Čelik.

Napominje kako mu je pet najtežih minuta u karijeri bilo kada je prošle godine doživio težu povredu - pukla mu je ahilova tetiva.

"Vjerovatno da mi je pet najdražih minuta potpisivanje ugovora sa Atleticom“.

Na kraju je poručio svim mladim rukometašima da uživaju u onome što rade, budu predani i disciplinovani.

"Vrijedno trenirajte i vjerujte u sebe. To je ključ uspjeha“, zaključio je naš sagovornik koji je pozdravio sve čitatelje Klixa.