Rukomet
173

Šesti pokušaj plasmana na veliko takmičenje: Bh. rukometaši dočekuju Island

Piše: Edin Isanović
Rukometaši BiH (Foto: Klix.ba)
Rukometaši BiH (Foto: Klix.ba)
Muška rukometna reprezentacija BiH odigrat će večeras u dvorani "Mirza Delibašić" – KSC Skenderija prvu utakmicu baraža za plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se 2015. godine održati u Kataru. Suparnik je Island, jedna od najboljih evropskih selekcija.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je u kvalifikacijama osvojila prvo mjesto u grupi, ispred Portugala, Latvije i Estonije. U novom pokašaju želi da izbori nastup na velikom takmičenju.

Naš državni tim nikada do sada nije igrao u završnici najvećih međunarodnih nadmetanja. Tri puta su bili blizu nastupima na evropskim i dva puta na svjetskim prvenstvima, ali su na zadnjoj stepenici svih pet puta bili zaustavljeni.

Selektor bh. reprezentacije Dragan Marković pohvalio je ekipu Islanda i zaželio da u subotnjoj utakmici ta reprezentacija zaigra u najjačem sastavu, uključujući i zvijezdu islandskog rukometa, Arona Palmarssona, člana slavnog Kiela.

"Ja bih volio da on igra jer je umoran i dolazi iz velike ekipe igrati protiv 'male' Bosne i nisam siguran da bi blistao. Uglavnom, spremili smo se za utakmicu protiv njih bez obzira da li Palmarsson igrao ili ne", dodao je selektor rukometne reprezentacije BiH.

Pozvao je navijače da u subotu dođu u Skenderiju i podrže bh. rukometaše.

"Meni je najvažnije da pobijedimo u prvoj utakmici, bez obzira da li ta razlika bila jedan gol ili više. Oni nas shvataju ozbiljno i nisu sretni što su nas dobili u baražu. Ovo je ekipa koja će u narednih pet godina biti jedna od najozbiljnijih na ovim prostorima. Polako počinjem raditi na okupljanju B reprezentacije i igrača iz Premijer lige BiH. Ne moramo se bojati za budućnost našeg rukometa. Trebamo se samo malo bolje organizovati po klubovima i stvarati mlade igrače kojih ima mnogo", dodao je šef državnog tima na konferenciji za novinare.

Bh. reprezentativac Duško Čelica je kazao da svi igrači sa nestrpljenjem čekaju utakmicu sa željom u pobjedu.

“Dat ćemo sve od sebe da ostvarimo pozitivan rezultat u prvoj utakmici i otići na Island sa velikom nadom. Nadam se da ćemo obradovati naciju", kazao je Čelica.

U ovom okršaju potrebna je velika podrška naših navijača sa tribina.

Utakmica počinje u 20:15 sari uz direktan prijenos na BHT1. Dio prihoda od ulaznica koje koštaju 10 KM će biti usmjeren u humanitarne svrhe.