Rukomet
59

Senjanin Maglajlija: Reprezentacija BiH sada ima mnogo veću reputaciju, protiv nas nema opuštanja

Piše: O. T.
Jedan od najboljih rukometaša u historiji Bosne i Hercegovine Senjanin Maglajlija govorio je o šansama rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine u baražu za Svjetsko prvenstvo 2017. godine gdje se sastajemo sa Švedskom. Pored toga, dotakli smo se i minulog Evropskog prvenstva u Poljskoj, ali i generalno klupskog rukometa pošto je Maglajlija član agencije Festivus, ponajbolje menadžerske agencije za rukometaše, i odlično poznaje situaciju.

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je grupnu fazu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2017. godine završila na prvom mjestu sa pet pobjeda i jednim remijem. Iza nas su ostale reprezentacije Slovačke, Litvanije i Kosova, a pred nama su utakmice baraža protiv Švedske koja je na Evropskom prvenstvu u Poljskoj zauzela osmo mjesto. Utakmice baraža počinju 10. juna, a završavaju 16. juna..

"Povećali smo reputaciju za 50 posto u eri Markovića"

"Švedska je favorit. Podmladili su ekipu, opasni su i odigrali su jako dobro na Evropskom prvenstvu. Mi smo pokazali protiv Islanda u baražu prije dvije godine da možemo pobijediti velike ekipe kada imamo svoj dan. Ja sam optimista", kazao je na početku razgovora za Klix.ba Senjanin Maglajlija.

Maglajlija ističe da je reprezentacija naše zemlje tokom proteklih pet-šest godina znatno povećala svoju reputaciju. Kada to kaže osoba koja je prisutna u rukometnim krugovima gdje se kreću najveća imena, onda to ima veću vrijednost.

"Tokom kvalifikacija smo pokazali da smo zrela reprezentacija. Većina igrača je na vrhuncu i rutinski dobijamo protivnike našeg nivoa. Ušli smo u grupu rerpezentacija koje spadaju u srednji rang Evrope. Znam šta se priča po rukometnim kuloarima. Zna se da protiv nas nema opuštanja, kao i da nas niko ne može pobijediti visokom razlikom. Tokom posljednjih pet-šest godina, dakle u eri selektora Dragana Markovića koji je napravio najbolji rezultat u historiji BiH, naša reputacija se podigla sa 50 posto.", poručuje jedan od najboljih rukometaša u historiji BiH.

"Evropsko prvenstvo može poslužiti kao motivacija za buduće generacije"

Proteklo Evropsko prvenstvo u rukometu donijelo je mnoga iznenađenja što je jako dobro za rukomet, ali i za sport što posebno naglašava i bivši trener RK Zagreb.

"Niko nije očekivao ovakvu završnicu. To i jeste draž sporta. Drago mi je zbog Hrvatske, što se podrazumijeva, jer tu živim. Drago mi je zbog Norveške i Njemačke. Od favorita Španija je samo uzela medalju, ali ne zlatnu i nek nije. Da je Hrvatska odigrala malo bolje, ne bi Španija ni igrala finale. Po prikazanoj igri na kraju je poredak bio najrealniji. Prvenstvo je iznjedrilo tri reprezentacije, Njemačku, Hrvatsku i Norvešku, koje su podmladile ekipe i napravile odličan rezultat i to ne srećom nego odličnom igrom. Hrvatska je pokazala da ima i sadašnjost i budućnost. Sva iznenađenja koja sam naveo su pokazala da sport pobjeđuje. Pokazalo se da treba vjerovati u nešto što izgleda nemoguće. To može poslužiti budućim generacijama da vjeruju da se sve može. Pobijedio je sport", konstatuje naš sagovornik.

Nakon uspješne igračke karijere u kojoj je, među ostalima, igrao za Ciudad Real i Barcelonu, Maglajlija je kratko radio kao trener, a boravio je i na mjestu sportskog direktora reprezentacije BiH. Ipak, njegov stalni posao je mjesto menadžera u agenciji Festivus u koju spadaju najveća rukometna imena Evrope.

"Kiril Lazarov je najzvučnije ime koje je u našoj agenciji. Imamo većinu igrača iz reprezentacije Bosne i Hercegovine - Malinović, Savić, Panić, Karačić, Čelica.... U Hrvatskoj su naši Alilović, Kopljar, Štrlek, Vori... Imamo i šest-sedam reprezentativaca Francuske, skoro sve Slovence iz reprezentacije... Najjača smo agencija u Evropi, ali sarađujemo s još dvije-tri agencije. Od jačih klubova imamo fenomenalne relacije sa francuskim klubovima, te klubovima iz Lige prvaka", pojašnjava Maglajlija.

"SEHA liga je odlična platrofma za mlade igrače"

Kao član jedne od najboljih menadžerskih agencija u Evropi Maglajlija je jako dobro upućen u stanje rukometa u Evropi, ali i u regiji. Maglajlija smatra da je regionalna SEHA liga, u kojoj nastupaju klubovi iz Bjelorusije, BiH, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Slovačke i Srbije, mnogo pomogla regionalnom rukometu, a da je realno za očekivati i širenje te lige.

"SEHA liga je pomogla regionalnom rukometu, jer ta liga je postala dobra platforma za igrače koji žele ići u vrhunske klubove. Pomaže bržem razvoju igrača. Mislim da se liga planira i širiti, jer bolje bi bilo kada bi i Slovenci ušli, a možda i Austrija. Tada bi liga bila vrhunska", smatra Maglajlija.

Stanje klupskog rukometa u Evropi doživjelo je promjene tokom posljednjih nekoliko godina. Španska liga je u padu, dok su pojedine zemlje iz Istočne Evrope u usponu, pogotovo Mađarska i Makedonija. Kada govorimo o prilivu novca, barijere se probijaju na najvećem nivou, a generalno stanje je u porastu, ali ne u velikim količinama.

"Probijaju se barijere za najskuplje igrače i tu su najveći pomaci. Kada govorimo o ligama, Španija više nija jaka sila kao nekada, Italija je pala, tanke su Austrija, Švicarska... Ali, imamo neka nova tržišta koja rastu poput mađarskog koje ima dva velika kluba kao što su Vezsprem i Pick Szeged koji igraju Ligu prvaka. Makedonija ima ekipu Vardara koji je vrhunski. Poljaci također imaju dva vrhunska kluba, Wisłu Płock i Targi Kielce. Tako da te lige rastu, a osnovne lige su Njemačka i Francuska. Otvara se arapsko tržište i dosta igrača odlazi tamo", kazao je za kraj razgovora Maglajlija.