Rukomet
7

Sedmerci donijeli pobjednika: Veszprem savladao Meshkov i plasirao se u finale SEHA lige

Piše: O. T.
Lazslo Nagy (Foto: EPA)
Lazslo Nagy (Foto: EPA)
Prvi finalist regionalne SEHA lige je Veszprem iz Mađarske koji je nakon boljeg izvođenja sedmeraca slavio protiv Meshkov Bresta iz Bjelorusije. Regularni dio meča završen je rezultatom 20:20.

Finalni turnir igra se u Varaždinu gdje je mađarski Veszprem stigao bez ijednog poraza u 18 odigranih kola SEHA ligi tokom regularnog dijela sezone. Mađari su imali 16 pobjeda i dva remija, a tokom cijele sezone upisali su samo dva poraza u svim takmičenjima - od Kiela i PSG-a u gostima u grupnoj fazi Lige prvaka.

Međutim, ekipa koju sa klupe vodi Xavi Sabate bila je na ivici poraza protiv Mehskova koji je sjajnom igrom u prvom poluvremenu na odmor otišao s rezultatom 11:6 čime su natjerali Mađare da postignu najmanje golova nakon 1995. godine.

Ipak, veliki Vesprem uspio se vratiti i u posljednjoj minuti meča stići do izjednačenja. Bilo je 20:20. Nakon toga odlučeno je da sedmerci odluče meč kako se ne bi pomjerao termin drugog polufinalnog meča u kojem se sastaju PPD Zagreb i Vardar.

Veszprem je slavio sa 4:1. Pogodili su Momir Ilić, Gasper Marguč, Gergo Ivanscik i bh. reprezentativac Mirsad Terzić, dok je jedini gol na sedmercima postigao Simon Razgor. Za Meshkov, sedmerce su promašili Dzimitry Kamyshik i Maksim Baranau.

Laszlo Nagy i Cristian Ugalde sa po pet pogodaka predvodili su mađarski tim, a na drugoj strani po četiri pogotka postigli su Dzmitry Kamyshik i Alexander Tiouments. Odličnu predstavu pružili su golmani oba tima - Mirko Alilović je skupio 14 odbrana za Veszprem, dok je Ivan Pešić skupio 15 odbrana za Meshkov.

Drugi polufinalni meč između PPD Zagreba i Vardara počinje u 20 sati.