Rukomet
10

Šahinović: Nije mi bilo lako posmatrati Bosnino padanje

Klix.ba
Emir Šahinović
Emir Šahinović
Emir Šahinović (39), bivši reprezentativac BiH, svoju bogatu rukometnu karijeru je počeo u zeničkom Čeliku.

Kroz 21 godinu bavljenja rukometom, Šahinović je branio boje velikog broja klubova: Čelika, Industrogradnje Zagreb, Dubrovnika, Željezničara, Ilidže, Maglaja, Sloge Doboj, Zrinjskog, Alpi Prata, ASD Pallamano Conversanoa, Bosne Visoko, Konjuha, Al-Khora, Al Sadda, Vogošće, Krajine, a pred početak ove sezone potpisao je za sarajevsku Bosnu, u čijim redovima je već igrao prije 12 godina.

Popularni Bubi se rado prisjetio i zlatnih Bosninih vremena.

"Za Bosnu sam imao čast igrati još početkom novog milenijuma, kada smo u sezoni 2003/2004 igrali u grupnoj fazi Lige prvaka. Dobri nastupi u tom periodu su mi donijeli i poziv u A reprezentaciju BiH, te priliku da se okušam u Italiji. Ta sezona je bila početak Bosninih naljepših vremena koja su uslijedila u narednih desetak godina, kada su se u Sarajevu redala najveća evropska klupska imena, kao što su Veszprem, Ademar Leon, HSV Hamburg, Pick Szeged, Ciudad Real, Chambery, Flensburg, Barcelona, Zagreb i mnogi drugi.

Bila su to vremena kada je svakom igraču bila ogromna čast obući bordo dres i igrati pred nekoliko hiljada ljudi, protiv najboljih evropskih igrača. Kasnije, Bosnu pogađaju problemi koji i nisu bili toliko vezani za sport, ali su se itekako odrazili na ekipu i navijače, te sarajevski gigant prolazi kroz najteža vremena od svog osnivanja.

Meni, kao bivšem rukometašu tog kluba, nije bilo lako posmatrati Bosnino padanje, te sam se rado priključio ekipi početkom ove sezone, u nadi da mogu pomoći da se velikan našeg rukometa ne ugasi i da ostane u Premijer ligi BiH. Danas mogu slobodno reći da sam napravio pravi potez i da je Bosna na dobrom putu da se vrati na mjesto koje joj pripada, a to je sigurno vrh bosanskohercegovačkog, pa i regionalnog rukometa.

Formiranje nove, veoma perspektivne, uprave je garant da Bosnu očekuju mnogo ljepši dani. U prvom dijelu sezone smo osvojili 13 bodova, što je dobra podloga za očuvanje premijerligaškog statusa , a to nam i jeste osnovni cilj".

Iskusni srednji bek Bosne ne krije oduševljenje navijačima koji su ostali uz klub kad je bilo najteže.

"Moram istaći da smo ponosni na naše navijače koji su nam pružili maksimalnu podršku u svim utakmicama i hvala im na tome. Vjerujem da ćemo se zajedno izboriti da Bosni vratimo ugled kakav je nekad imala".

Emir se osvrnuo i na rad ljudi iz Radne grupe za stabilizaciju kluba.

"Radna grupa je napravila ogroman posao u prethodnih par mjeseci. Zahvaljujući tim ljudima, Bosna je uspjela formirati respektabilnu ekipu i odigrati svih 15 utakmica u dosadašnjem dijelu sezone. Kada se uzme u obzir situacija u kojoj se klub nalazio prije nekoliko mjeseci, apsolutno imamo pravo reći da smo mi pobjednici u svakoj utakmici koju odigramo i da Bosnu očekuju bolja vremena, a ono što mogu obećati jeste da ćemo mi, igrači, ostaviti zadnji atom snage u narednim utakmicama".