Rukomet
34

Rukometni Zmajevi žele započeti kvalifikacije za EP pobjedom u Bjelorusiji

Piše: D. B.
Rukometaši BiH (Foto: Klix.ba)
Rukometaši BiH (Foto: Klix.ba)
Rukometna reprezentacija BiH danas će biti gost reprezentaciji Bjelorusije na otvaranju kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Poljskoj 2016. godine.

Nakon historijskog uspjeha i plasmana na Svjetsko prvenstvo u Kataru, bh. rukometaši kreću u novi pohod. Kako je rekao selektor Dragan Marković, cilj našeg tima je stvoriti kontinuitet igranja na velikim takmičenjima. On je na jučerašnjoj konferenciji za medije rekao da je izuzetno zadovoljan odnosom reprezentativaca, kao i činjenicom da oni dobijaju sve veću minutažu u svojim klubovima.

Naši momci su otputovali u Bjelorusiju s velikim očekivanjima, ali protivnika neće potcijeniti.

"Potrebno je da ostavimo sve iza sebe i skoncentrišemo se na prvu kvalifikacijsku utakmicu protiv Bjelorusije. Oni ako izgube, ne mogu se vratiti na drugu poziciju. S druge strane, mi nemamo šta da izgubimo, pa u Bjelorusiju idemo da pobijedimo. Ako odigramo kao što znamo, Bjelorusi nemaju šanse. Ipak, jasno nam je da će biti veoma teško", izjavio je Marković.

U Bjelorusiji nastupa bh. reprezentativac Ivo Karačić, koji je član Brest Meshkova.

"Okosnica bjeloruske reprezentacije su moji klupski saigrači. Mogu reći da su vrhunski sportaši. Bit će nam veoma teško igrati protiv njih. Svoj su kvalitet pokazali plasmanom na posljednja tri velika takmičenja, a na četvrto žele otići preko nas. Imaju puno više izgubiti, jer mi možda imamo popravni u BiH. Ne vjerujem da oni imaju popravni ako izgube utakmicu na svom terenu protiv nas. Očekujem tešku utakmicu, ali i našu pobjedu", izjavio je Karačić.

Utakmica Bjelorusija - BiH počinje u 14:30 sati po našem vremenu, a direktan prenos će biti moguće pratiti na BHT-u.

Nakon utakmice protiv Bjelorusije, reprezentacija će se vratiti u BiH, tačnije u Tuzlu, gdje će 2. novembra u Mejdanu odmjeriti snage s Dancima. Drugu utakmicu će također biti moguće pratiti na BHT-u od 20:15 sati.

Raspored nastupa reprezentacije BiH u kvalifikacijama za EP (Druga grupa):

  1. oktobra: Bjelorusija - BiH
  2. novembra: BiH - Danska 29./30. aprila 2015: BiH - Litvanija 2./3. maja 2015: Litvanija - BiH 10./11. juna 2015: BiH - Bjelorusija 13./14. juna 2015: Danska - BiH

Kvalfikacione grupe:

Prva grupa: Hrvatska, Norveška, Holandija, Turska Druga grupa: Danska, Bjelorusija, Litvanija, BiH Treća grupa: Slovenija, Švedska, Slovačka, Latvija Četvrta grupa: Srbija, Island, Crna Gora, Izrael Peta grupa: Mađarska, Rusija, Portugal, Ukrajina Šesta grupa: Francuska, Makedonija, Češka, Švicarska Sedma grupa: Španija, Njemačka, Austrija, Finska