Rukomet
4

Rukometna legenda Abas Arslanagić promovisao knjigu u Derventi

SRNA
U Derventi je promovisana knjiga "Rukometni golman, najvažnija karika uspjeha", proslavljenog golmana, trenera i sportskog radnika Abasa Arslanagića iz ovog grada.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

Arslanagić je istakao da je želio da napravi promociju za one sa kojima je rastao u Derventi, igrao rukomet, za one koji su dolazili na utakmice, ali i za sve koji su učestvovali u gradnji rukometnog igrališta.

"To je priručnik koji treba da posluži onima koji žele da naprave nove podvige u rukometu, a imamo dobru osnovu za to. Ovo je moj grad, duša mi je puna kada sam ovdje. Sretnem sve ove drage osobe sa kojima dijelim najljepše uspomene iz života", rekao je Arslanagić.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

O životu i radu, ali i književnom dostignuću autora sinoć je govorio i Fadil Pelesić u ime organizacije Internacionalni multiureligijski i interkulturni centar "Zajedno" iz Dervente, koja je organizator promocije u okviru manifestacije "Derventsko srce".

Arslanagić je rođen 1944. godine u Derventi, a rukometom se počeo baviti sa 14 godina u rodnom gradu, da bi četiri godine kasnije u Beogradu počeo profesionalnu karijeru.

Ubrzo odlazi u Banju Luku, gdje sa ekipom "Borca" osvaja brojne titule, između ostalog, titulu evropskog prvaka 1976. godine.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je ukupno 125 utakmica, osvojio dvije bronze na svjetskim prvenstvima 1970. i 1974. godine, a imao je dva nastupa za selekciju Svijeta.

Poslije blistave igračke karijere bio je trener "Borca" u nekoliko navrata, pa jedno vrijeme selektor jugoslovenske seniorske i juniorske ekipe. Trenirao je brojne klubove i reprezentacije Hrvatske, BiH i Katara.

Živi na relaciji Poreč - Banja Luka.