Rukomet
10

Rukometašice reprezentacije U-20 na pripremama: Intenzivniji rad na fizičkoj spremnosti

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Selektor U-20 ženske rukometne reprezentacije Nermin Djana koji je u Hadžićima okupio rukometašice na koje računa u kvalifikacijama za Svjetsko juniorsko prvenstvo u Rusiji za Klix.ba je potvrdio da se 20 igračica odazvalo pozivu. Na okupljanju je zbog obaveza prema klubu izostala jedino Dejana Kulić, rukometašica RK Radnički iz Kragujevca.

"Treniramo dva puta dnevno, uslovi za rad u sportskoj dvorani u Hadžićima su veoma dobri. Zbog trenutnog stanja u ženskom rukometu gdje nemamo nekog velikog izbora igračica ove dobne kategorije dobar dio je sastavljen od mlađih selekcija 1998/99. koje bi trebale predstavljati okosnicu ove selekcije u budućnosti", izjavio je Nermin Djana za Klix.ba.

Nakon tri godine nepostojanja mlađih reprezentativnih selekcija u ženskom rukometu ovo je njihovo prvo okupljanje.

"Imamo obećanja Rukometnog saveza BiH da će se nastaviti kontinuitet u radu sa mlađim reprezentativnim selekcijama, jer je iluzorno očekivati da se bez kontinuiranog rada mogu napraviti veći rezultati. Ova selekcija će u mjesecu martu u Vrnjačkoj Banji u Srbiji odigrati kvalifikacioni turnir za Svjetsko prvenstvo koje se održava u Rusiji. Pobjednik turnira stiče pravo nastupa, a pored nas u grupi su još reprezentacije domaćina Srbije te reprezentacije Holandije i Portugala koje kontinuirano sa svim selekcijama nastupaju na evropskim i svjetskim takmičenjima", ističe Djana.

Ono što nedostaje ekipi je fizička spremnost.

"Pohvalio bih rad igračica i ozbiljnost s kojom su prišle ovom okupljanju. Problem je što su došle još uvijek nedovoljno fizički spremne, jer su pripreme u većini klubova počele prije desetak dana", kaže selektor.

Reprezentativno okupljanje ove selekcije Rukometni savez BiH omogućio je uz pomoć općine Hadžići i načelnika Hamda Ejubovića te ŽRK Hadžići koji ove godine proslavalja jubilej od 50 godina postojanja.

"Cijela ekipa im je na tome zahvalna, a osoblje sportske dvorane u Hadžićima nam je stalno na raspolaganju, kao i hotela 'Seos' gdje smo smješteni. To je za svaku pohvalu", dodaje Nermin Djana.