Rukomet
2

Rukometaši Francuske furiozno savladali Dansku za titulu prvaka Evrope

Piše: N. J.
Rukometaši Francuske superiorno su osvojili Evropsko prvenstvo u Danskoj savladavši selekciju domaćina sa uvjerljivih 41:32.
Francuzi su zasluženo osvojili naslov prvaka (Foto: AFP)
Francuzi su zasluženo osvojili naslov prvaka (Foto: AFP)

Već od samog početka utakmice Francuzi su stekli značajnu prednost, te jasno stavili do znanja Dancima da bez kalkulacija ulaze u borbu za titulu prvaka Evrope. Prvo poluvrijeme Francuzi su završili sa velikih sedam golova prednosti (16:23), što su Danci teško mogli nadoknaditi u nastavku.

Upravo to se i pokazalo u drugom dijelu, kada su Francuzi imali i po deset golova prednosti, te je i Dancima gotovo deset minuta prije kraja meča bilo jasno da su Francuzi dobili meč. Krajnji je rezultat glasio 32:41 za Francusku koja je na ovaj način treći put postala prvak Starog kontinenta.

Sjajnu utakmicu odigrao je Michael Guigou, koji je postigao 10 pogodaka iz 11 pokušaja. Valentin Porte je dao devet golova iz 11 pokušaja, a Daniel Narcisse šest iz sedam. Nikola Karabatić, MVP Evropskog prvenstva, je dao pet golova iz čak 11 udaraca, dok je Luc Abalo realizirao sedam od devet šuteva. Kod Danaca je najefikasniji bio Mikkel Hansen s devet golova iz 11 pokušaja.

Detalj iz finala
Detalj iz finala

Finalnu utakmicu u danskom gradu Herningu gledalo je 15.000 gledalaca.

U današnjem susretu za treće mjesto Hrvatska je poražena od Španije rezultatom 29-28.

Evropsko rukometno prvenstvo, finale:

Danska - Francuska 32:41 (16:23, 16:18)