Rukomet
0

Rukometaši BiH sutra nastavljaju pripreme za EP

FENA
Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u četvrtak će otputovati u Sloveniju, te nastupom na turniru "Slovenija - Croatia cup" u Kopru i Puli nastaviti pripreme za kvalifikacije za EP.

Nakon pobjede na međunarodnom turniru "Yellow cup" u Winterthuru izabranici selektora Halida Demirovića stekli su dodatno samopouzdanje uoči susreta protiv vodećih evropskih selekcija, te kvalifikacijskih mečeva protiv Belgije i Švedske.

"Slijedi nam prava provjera naših mogućnosti. Pobjedom nad Tunisom u Winterthuru pokazali smo našu snagu, a mislim da nećemo podbaciti ni u predstojećim mečevima protiv Slovenije, Hrvatske i Grčke. Pokušat ćemo da nametnemo svoj stil igre, a nadam se da ćemo ostvariti barem jednu pobjedu", rekao je Demirović.

On je dodao da plasman na EP nije imperativ reprezentaciji BiH s obzirom da se nalazi u grupi s favoriziranom Švedskom.

"Naš dugoročni cilj je da napravimo ekipu koja će za tri-četiri godine predstavljati evropsku silu. Zbog toga su nam i potrebne utakmice protiv velikih reprezentacija. Sada ćemo igrati s Hrvatskom, Slovenijom i Grčkom, potom u kvalifikacijama sa Švedskom, a želja mi je da se uskoro sastanemo s Njemačkom, Francuskom, Danskom... Samo u takvim utakmicama moći ću vidjeti naše slabosti i pokušati ih otkloniti", dodao je Demirović.

Prvi susret na turniru "Slovenija-Croatia cup" najbolji rukometaši BiH odigrat će u petak u Kopru protiv Slovenije. Dan kasnije se u Puli sastaju s Hrvatskom, a u nedjelju u Kopru sa Grčkom.

Rukometaši BiH će u kvalfikacijama za EP igrati u grupi 7 protiv Belgije i Švedske. Oba domaća kvalifikaciona susreta selekcija BiH će igrati u Visokom, 14. januara protiv Belgije i 19. januara protiv Švedske. Utakmice u gostima na rasporedu su 12. januara u Haseletu protiv Belgije, te 21. januara u Orebru protiv Švedske. Pobjednik grupe izborit će nastup u dodatnim kvalifikacijama.